Home Bezuiginingstip Bizar! Dit gaat 30 dagen kerstverlichting in je boom je aan elektriciteit kosten

Bizar! Dit gaat 30 dagen kerstverlichting in je boom je aan elektriciteit kosten

Heb jij de kerstboom al opstaan? Niet zo gek, want onderzoek heeft tenslotte uitgewezen dat je kerstboom vroeg neerzetten gelukkiger maakt. Toch geeft de huidige energiecrisis meer redenen om te huilen, want zelfs zoiets als de kerstboom opzetten kan een dure bedoeling worden. 

man carrying girl

Jezelf vasthouden aan het prijsplafond heeft op het moment ook nog maar weinig nut, want (heel slim bedacht) deze gaat natuurlijk pas in vanaf 1 januari 2023. Het gevolg is dat je alsnog dik mag betalen voor de strengen met lichtjes. Dit is hoeveel je precies kwijt gaat zijn aan 30 dagen kerstverlichting in je boom.

Lees snel verder! 

Oude lichtjes en nieuwe verlichting

Er zit dus wel een verschil in de ‘oude’ kerstverlichting en de strengen met LED-verlichting. LED is vanzelfsprekend een stuk vriendelijker voor je energierekening dan de oudere soort kerstverlichting. Je kan op de verpakking van de verlichting zien wat het verbruik precies is. Zo kan je de meest zuinige lampjes uitzoeken.

brown wooden board with silver baubles

Hoeveel ben je kwijt

Je kan jezelf geruststellen. Als je slim omgaat met de verlichting dan verbruik je gelukkig bijna niets. Zo verbruiken 100 LED-lampjes ongeveer 1,5 kWh. 100 lampjes is genoeg voor een boom van een meter. Dit zou neerkomen op 1,33 voor die dertig dagen. Je kan deze formule natuurlijk ook toepassen op hogere bomen. Dan nog is het bedrag niet heel hoog!

Hoe ga je slim om met het verbruik van je kerstboom

Slim omgaan met je kerstboom betekent dat je deze alleen maar in de avond aanzet. Het liefst natuurlijk ook als je thuis bent, maar in sommig gevallen (zoals tegen inbrekers bijv.) kan het wenselijk zijn om de boom dan ook even aan te zetten. Met een slimme stekker kan je jouw kerstverlichting aan en uitzetten wanneer je wil. Ook als je niet thuis ben. Ideaal en je kan deze hier voor een prikkie kopen.

Bron: Libelle

Wat gaat jouw boom je aan elektriciteit kosten? Deel het met ons in de reacties!