We kennen allemaal het gevoel van vermoeidheid na een paar gebroken nachten, maar een nieuw Zweeds onderzoek werpt een verrassend licht op de psychologische impact van slaapgebrek: het laat je letterlijk ouder voelen dan je bent.
In een baanbrekende studie, uitgevoerd door Zweedse onderzoekers, werden twee aparte onderzoeken uitgevoerd. In het eerste deel beantwoordden 429 deelnemers tussen 18 en 70 jaar vragen over hoe oud ze zich voelden en hun slaappatronen in de afgelopen maand. Het tweede deel omvatte 186 deelnemers tussen 18 en 46 jaar, die werden ondervraagd over hun leeftijdservaring na twee opeenvolgende nachten van negen uur slaap.
Effect van slaapgebrek
Wat blijkt? Na slechts twee opeenvolgende nachten van minder dan vier uur slaap, voelden deelnemers zich gemiddeld 4,44 jaar ouder dan hun werkelijke leeftijd. Sommigen meldden zelfs dat ze zich decennia ouder voelden dan hun leeftijd! Hoofdonderzoeker Leonie Balter benadrukte de significante invloed van slaap op leeftijdsperceptie, zelfs op korte termijn.
Sneeuwbaleffect
Interessant genoeg ontdekte het onderzoek ook een sneeuwbaleffect: slecht slapen leidde tot ongezondere eetgewoonten, minder lichaamsbeweging en verminderde interesse in sociaal contact en nieuwe ervaringen. Het lijkt erop dat slaapgebrek niet alleen invloed heeft op ons fysieke welzijn, maar ook op onze psychologische gesteldheid.
Verjongend
Aan de andere kant toonde het onderzoek aan dat deelnemers die negen uur per nacht sliepen zich gemiddeld drie maanden jonger voelden dan hun werkelijke leeftijd. Maar het meest opmerkelijke was dat na een maand ononderbroken slaap, mensen zich gemiddeld zes jaar jonger voelden dan hun daadwerkelijke leeftijd. Dit werpt een nieuw licht op de kracht van een goede nachtrust voor ons algehele welzijn en zelfbeeld.
Slaap jij over het algemeen wel goed of heeft je slaappatroon wat verbetering nodig? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!