Home Gezondheid OPGEPAST: Deze gevaren kleven aan het drinken van veel light frisdrank

OPGEPAST: Deze gevaren kleven aan het drinken van veel light frisdrank

Zoetstoffen bevatten nauwelijks calorieën en zijn 30 tot 500 keer zoeter dan suiker. Bekende zoetstoffen zijn sorbitol, sucralose, aspartaam en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een E-nummer wat betekent dat ze door de EFSA goedgekeurd zijn. Maar er is een maar…

 

Risico’s

Aan zoetstoffen kleven wel risico’s. Te veel sorbitol kan diarree en uitdroging veroorzaken. Voor xylitol geldt dat hier wel wat calorieën in zitten. En het kan bij overmatig gebruik laxerend werken. Voor aspartaam geldt dat een volwassene maximaal 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht aspartaam kan gebruiken. Alles daarboven brengt een risico met zich mee. Gebruik je dus zoetjes in je thee/koffie én drink je veel light frisdrank, dan is enige voorzichtigheid dus wel geboden.

Al kunnen we je al geruststellen. In geval van aspartaam, pas vanaf 4,7 liter light frisdrank per dag (voor iemand van 70 kilo) loop je een grotere kans op het ontwikkelen van kanker. En nemen we xylitol. Je moet 39 kauwgompjes per dag eten voor wat mogelijke probleempjes met de stoelgang.

Bronnen: voedingenkankerinfo.nl + Sukrin + Voedingscentrum

Hoeveel zoetstof krijg jij ongeveer binnen? Heb je dat wel eens bekeken? Laat het achter in de reacties.