Home Gezondheid Doe jij dit onder de douche? ‘Stop er dan onmiddelijk mee’, aldus de dokter

Doe jij dit onder de douche? ‘Stop er dan onmiddelijk mee’, aldus de dokter

Niet plassen onder de douche!

Plassen in de douche zorgt al een eeuwigheid voor discussies. Is het wel of niet hygiënisch? Is het milieuvriendelijk of valt dat wel mee? Toch zijn er artsen die beweren dat er ook gegronde, gezondheidsredenen zijn om je plasje voortaan op te houden tot gewoon naar het toilet kan gaan.

Plassen onder de douche

Potentiële problemen bij plassen onder de douche

Het probleem met plassen onder de douche is dat je jezelf onbewust aanleert om op commando te plassen. Door altijd te plassen als er water stroomt zorgen de hersenen ervoor dat je blaas zich wil gaan legen. Dit systeem werkt normaal gesproken prima, maar als je hersenen naar je blaas sturen dat er geplast mag worden als er stromend water in de buurt is dan loop je het risico dat je op dit moment altijd moet plassen.

Staan als je plast

Een ander probleem zit hem in de anatomie van het vrouwelijk lichaam. Hoewel de dames prima staand kunnen plassen, is de urineweg zo ontwikkeld dat zo nooit op de juiste manier geplast kan worden. Wil je jouw blaas op de correcte manier legen? Dan moet je door de hurken en dit is iets wat tijdens het douchen niet zo makkelijk gaat.

Blaasproblemen

Dit lijkt allemaal een minimaal probleem, maar je plas ophouden ondanks dat je aandrang hebt brengt een heel arsenaal aan problemen met zich mee. Zo heb je een groter risico op een urineweginfectie en overige klachten aan de blaas. Je bekkenbodemspieren krijgen ook extra te verduren als je regelmatig, onbedoeld je urine moet ophouden.

Bron: BestLife 

Wat zeg jij? Wel of niet je plasje laten lopen onder de douche? Deel je mening in de comments!