Terugdraaien van Accijnsverlaging
We wisten al dat deze accijnsverlaging niet eeuwig zou duren, maar wat betekent dit concreet voor onze tankbeurzen? Nou, tot en met december mogen we nog even genieten van lagere brandstofprijzen, maar daarna gaan de prijzen gestaag omhoog. De accijnzen op benzine stijgen met 8,7 cent, terwijl dieselgebruikers rekening moeten houden met een toename van 5,6 cent per liter. Maar wacht, er is meer. De overheid, gedreven door inflatie, wil de accijnstarieven verder optrekken. Dit betekent nog eens een extra stijging van ruim 8 cent voor benzine en 5,5 cent voor diesel. Oftewel, de totale verhoging ten opzichte van de huidige situatie zal ruim 17 cent voor benzine en 11 cent voor diesel bedragen. En dan hebben we het nog niet eens over de btw die ook op brandstof wordt berekend!
Verhoging inclusief BTW
Als we die 21 procent btw meetellen, dan kijken we naar een accijnsstijging van maar liefst 21 cent (voor benzine) en 13,5 cent (voor diesel) per liter. Daarmee schieten we in Europa naar de top van de brandstofprijzenlijst. En laten we het maar niet hebben over de kloof met onze buurlanden. Staatssecretaris Marnix van Rij voorspelt dat het verschil in accijnzen met België 36 eurocent per liter zal bedragen voor benzine, terwijl het verschil met Duitsland iets lager ligt, namelijk 31 cent per liter. Wat diesel betreft, is het verschil met België minimaal, slechts 3 cent, wat het niet de moeite waard maakt om om te rijden. Maar Duitsland spant de kroon met een verschil van 16 cent per liter.
Wat Kunnen We Verwachten vanaf 1 Januari 2024?
Laten we naar de toekomst kijken, specifiek naar januari 2024. Met de aankomende accijnsverhoging kunnen we een prijsstijging van bijna 21 cent per liter benzine verwachten. Dit betekent dat een volle tank van 45 liter bijna € 10 duurder zal worden. Voor dieselgebruikers zal de verhoging 13,5 cent per liter bedragen, wat neerkomt op bijna € 6 extra voor een volle tank. Hoewel het uittredende kabinet nog de mogelijkheid heeft om de prijsverhoging te herzien tijdens de behandeling van het Belastingplan 2024 of bij het opstellen van de begroting voor het komende jaar, is het op dit moment allemaal nog onzeker. Het kabinet houdt de kaarten nog even tegen de borst, dus het blijft spannend hoe deze situatie zich zal ontwikkelen.
Dus, wat vind jij van deze sombere voorspelling? Gaat dit invloed hebben op jouw autogebruik? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om dit artikel te delen, want we zullen allemaal wel wat steun kunnen gebruiken in deze turbulente tijden aan de pomp!