Vitamine D is een uiterst belangrijke vitamine die zeer belangrijk is voor een gezond lichaam. In tegenstelling tot andere vitaminen werkt vitamine D als een hormoon en elke cel in het lichaam heeft het nodig. Normaal gesproken hoeven we niet veel moeite te doen om deze vitamine binnen te krijgen, omdat je vitamine D opneemt zodra je huid aan de zon wordt blootgesteld.
Bepaalde voedingsmiddelen, zoals vis en zuivelproducten, bevatten ook veel vitamine D. Daarom komt een vitamine D-tekort in de zomer niet vaak voor, maar zodra de winter is aangebroken, krijgen steeds meer mensen last van onverklaarbare symptomen die te wijten zijn aan een vitamine D-tekort.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is vastgesteld op 10 mg per dag voor mannen en vrouwen tot de leeftijd van 70 jaar. Voor volwassenen boven de 70 is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 20 mg per dag, maar veel deskundigen zeggen dat je eigenlijk meer nodig hebt. Helaas is vitamine D-tekort wijdverbreid. Naar schatting 1 miljard mensen wereldwijd hebben een laag vitaminegehalte in hun bloed. Dit is vaak omdat deze mensen in een bepaalde risicogroep vallen. De 7 meest voorkomende risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn:
- Mensen met een gekleurde of donkere huidskleur
- Mensen die ouder zijn dan 70 jaar
- Mensen met overgewicht of obesitas
- Mensen die weinig of geen vis of zuivelproducten eten (bijvoorbeeld de meeste veganisten).
- Mensen die ver van de evenaar wonen en daardoor minder zonlicht krijgen
- Mensen die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen
De meeste mensen beseffen niet dat ze een tekort hebben omdat de symptomen over het algemeen subtiel en onopvallend zijn. Misschien herken je ze niet zo snel, ook al hebben ze een aanzienlijke negatieve invloed op jouw levenskwaliteit.
De meest voorkomende symptomen van een vitamine D-tekort, vind je op de volgende pagina, lees dus snel verder!