Zelfs de meest zorgvuldige ouders kunnen geconfronteerd worden met een angstaanjagende situatie wanneer een kind zich verslikt. Kleine voorwerpen zoals knikkers, kralen en knoopbatterijen vormen een bijzonder gevaar, omdat ze precies de juiste grootte hebben om vast te komen te zitten in de luchtwegen van een kind, met verstikking als mogelijk gevolg.
Het is van cruciaal belang om te weten hoe je moet handelen in een dergelijke noodsituatie. Een deskundige heeft onthuld wat je nooit moet doen als je kind stikt – en het kan levens redden. Een video, gedeeld op TikTok onder het account @familyfirstaid, biedt een stap-voor-stap handleiding voor het behandelen van verstikking bij kinderen. Het eerste wat je moet weten is dat je nooit je vingers in de mond van een kind moet stoppen als het zich verslikt. Dit kan het vastzittende voorwerp verder in de keel duwen, waardoor de situatie nog erger wordt.
Wat moet je dan wel doen?
In plaats daarvan moet je het kind op zijn buik draaien, met het hoofd naar beneden, en slagen op de rug toedienen met de hiel van je hand. Pauzeer na elke slag en draai het kind om om te zien of het voorwerp is losgekomen. Herhaal indien nodig deze cyclus van rug- en borststoten, waarbij je afwisselt tussen vijf slagen op de rug en vijf borststoten.
@familyfirstaid Every parent should know the basic steps in treating a choking child! #choking #firstaid #chokingchild #babyfirstaid #toddlerfirstaid #parentingtips #firstaidperth #parenting #babychoking ♬ original sound – familyfirstaid
Hoesten
Als het kind bewusteloos raakt, moet je onmiddellijk beginnen met reanimeren. Belangrijk is dat hoesten een goed teken is, omdat het betekent dat het kind nog steeds ademt en probeert het voorwerp te verwijderen. De NHS benadrukt dat kinderen, vooral tussen 1 en 5 jaar oud, vaak voorwerpen in hun mond stoppen als onderdeel van hun ontdekkingsproces. Daarom is het essentieel om te weten hoe je moet handelen in geval van verstikking.
Wat als het niet lukt?
Bel 112 als de verstikking aanhoudt na het toedienen van rug- en borststoten, en blijf deze cyclus herhalen totdat professionele hulp arriveert. Zelfs als het voorwerp naar buiten komt, is medische hulp nog steeds vereist, omdat er mogelijk resten zijn achtergebleven of het kind letsel heeft opgelopen. Als een kind bewusteloos raakt, leg het dan op een stevige, vlakke ondergrond en bel 112 terwijl je begint met reanimeren. Verlaat het kind nooit alleen en zorg ervoor dat je de telefoon op de luidspreker zet, zodat je je handen vrij hebt om te handelen.
Verspreid deze levensreddende informatie met je vrienden en familie op Facebook, want het kan het verschil maken tussen leven en dood in een noodsituatie!