Rijkswaterstaat verwacht morgen aanzienlijke hinder op de A12 van Den Haag naar Utrecht vanwege geplande werkzaamheden. “Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit resulteren in de zwaarste file ooit op de A12,” waarschuwt omgevingsmanager Leonie de Vries.
De werkzaamheden beginnen zondag om 22.00 uur en zullen de hele maand juni duren. Vanaf maandag zullen er twee rijstroken minder beschikbaar zijn op de A12 tussen Nieuwerbrug en De Meern. Een van de belangrijkste werkzaamheden betreft de vervanging van het asfalt.
“Deze weg is normaal al erg druk, en met de afsluitingen en gehalveerde capaciteit overdag doordeweeks kunnen de files zelfs tot aan Den Haag oplopen,” aldus Rijkswaterstaat. Weggebruikers wordt daarom sterk aangeraden om, waar mogelijk, thuis te werken en alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken.
Weggebruikers die toch de weg op moeten, wordt geadviseerd de beste omleidingsroutes te volgen via navigatie. “Hoewel de omleidingsroutes ook druk zullen zijn,” voegt Rijkswaterstaat toe. De ANWB waarschuwt eveneens voor aanzienlijke verkeershinder en extra reistijd. “De A12 is een van de drukste snelwegen van het land,” aldus de ANWB. Het advies is om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en indien nodig tijdig een alternatieve route te plannen.
Gedurende de komende maand zullen op elf doordeweekse dagen twee van de vier rijstroken richting Utrecht gesloten zijn. Daarnaast zal de snelweg gedurende tien nachten volledig afgesloten zijn in de richting van Utrecht. Tijdens vier weekenden zijn zowel de A12 als de A20 richting Utrecht gesloten tussen Moordrecht en knooppunt Oudenrijn. In deze weekenden blijft de A12 tussen Gouda en de afrit Reeuwijk wel open. Verkeer wordt dan omgeleid via Amsterdam of Gorinchem.
De aankomende werkzaamheden zullen een grote impact hebben op de dagelijkse reizigers op de A12. Weggebruikers wordt sterk aangeraden om de werkzaamheden en verkeersinformatie nauwlettend te volgen via de beschikbare kanalen van Rijkswaterstaat en ANWB. Door proactief te plannen en gebruik te maken van alternatieve routes en vervoersmiddelen, kunnen weggebruikers de impact op hun reistijd minimaliseren.
Met de geplande omleidingen en beperkte rijstroken zal het belangrijk zijn voor weggebruikers om extra reistijd in te calculeren en rekening te houden met mogelijke vertragingen. De samenwerking tussen Rijkswaterstaat en ANWB is erop gericht om de hinder zo veel mogelijk te beperken en weggebruikers zo goed mogelijk te informeren.
De komende maand zal een uitdaging vormen voor zowel dagelijkse pendelaars als incidentele reizigers op de A12. Door bewust om te gaan met reisplanning en alternatieve vervoersmiddelen te overwegen, kan de verkeersdrukte worden verminderd en kan iedereen veilig zijn bestemming bereiken.
Moet jij maandag ook over de A12? Deel je mening over dit soort werkzaamheden op pagina twee!