Vandaag wordt het heet, met temperaturen die kunnen oplopen tot 35 graden. Het belooft de warmste dag van het jaar te worden. Wat kun je doen om koel te blijven en wat moet je vooral vermijden? Expert Maria Hopman deelt haar tips.
De komende dagen beloven extreem warm te worden, met maandag als uitschieter. Temperaturen van 30 tot 35 graden worden verwacht. Tijdens zulke hittegolven is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc, legt uit hoe hitte je lichaam beïnvloedt. Ouderen en mensen met hart- en vaatproblemen hebben extra moeite met de hitte. Het hart moet harder werken om zuurstof naar alle organen te vervoeren. Dit kan leiden tot verhoogde hartslag en extra belasting.
Onze normale lichaamstemperatuur is 37 graden. Dit is ideaal voor enzymen die vitale functies zoals spijsvertering regelen. Bij hitte zet je lichaam de bloedvaten uit om warmte kwijt te raken, wat je kan doen zweten en je hoofd rood maken.
Op hete dagen kun je je lichaam koel houden door veel te drinken. Begin hier vandaag al mee, zodat je goed gehydrateerd aan de hete dag begint. Het is cruciaal om vochtverlies door transpiratie te compenseren.
Pas je activiteiten aan op de hitte. Plan geen zware fysieke inspanningen zoals lange fietstochten wanneer het 35 graden is. Als je toch wilt bewegen, kies dan voor de vroege ochtend of late avond om de hitte te vermijden.
Gebruik je gezond verstand. Waarom zou je een lange fietstocht plannen op een dag dat het extreem heet is? Verplaats dergelijke activiteiten naar een koelere dag. Blijf niet de hele dag binnen, maar kies wel voor milde activiteiten en vermijd de hitte tijdens de warmste uren van de dag.
Eten is ook belangrijk. Zorg ervoor dat je genoeg eet, zelfs als je minder honger hebt. Vergeet niet om voldoende zouten binnen te krijgen, wat helpt bij het behouden van je vochtbalans.
Om koel te blijven in een warm huis, kun je je voeten in een voetenbadje steken, een natte handdoek om je nek leggen en een ventilator gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat miljoenen mensen in Nederland in te warme huizen wonen, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Heb je hoofdpijn of voel je je misselijk na inspanning in de hitte? Ga dan 5 tot 10 minuten onder een koude douche om je lichaamstemperatuur te verlagen. Het is altijd beter om hitteproblemen te voorkomen door rustig aan te doen en slim om te gaan met de warmte.
Vandaag heeft het KNMI code geel afgegeven voor de drie zuidelijke provincies: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De waarschuwing geldt van 13:00 tot 20:00 uur. De hitte kan in deze regio’s oplopen tot 35 graden en kan in combinatie met hoge luchtvochtigheid benauwd aanvoelen.
Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten extra voorzichtig zijn. Klachten zoals oververhitting en uitdroging kunnen bij zware inspanning voorkomen. Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de hitte en je activiteiten aan te passen aan de omstandigheden.