Slecht nieuws voor koffieliefhebbers: een grote crisis dreigt in de koffiewereld. Klimaatverandering drukt zwaar op de koffieteelt en dit drijft de prijzen van koffiebonen omhoog. Experts wijzen op een mogelijk tekort aan koffie in de nabije toekomst.
Zorgen over de duurzaamheid van de koffiesector zijn al geruime tijd aanwezig. De Koffie Barometer 2023 wijst uit dat duurzaamheid vaak een illusie blijkt. Koffiebedrijven ondernemen onvoldoende om het welzijn van koffietelers te verbeteren en klimaatverandering tegen te gaan.
Koffiebedrijven richten zich te veel op kostenbesparing en winstmaximalisatie. Dit leidt tot armoede onder veel telerfamilies, die werken onder zware omstandigheden en op uitgeputte gronden. De situatie is verontrustend en vraagt om dringende actie.
De NOS meldt dat tegen het einde van deze eeuw tussen 35 en 75 procent van de wereldwijde koffieproductie verloren kan gaan. Klimaatverandering veroorzaakt steeds vaker extreem weer, wat bijzonder schadelijk is voor de koffieteelt.
Dit heeft niet alleen gevolgen voor koffiedrinkers, die voor veel Europeanen een ochtendritueel vormt, maar ook voor de economie. Koffie is in veel landen een belangrijke industrie die vele mensen van inkomen voorziet. De crisis kan grote economische impact hebben.
Massimo Battaglia van de Italiaanse Accademia del Caffè Espresso zegt in Nieuwsuur dat we waarschijnlijk meer gaan betalen voor slechtere koffie. “De koffie zal donkerder, bitterder, met meer cafeïne worden,” voorspelt hij. Dit is te wijten aan klimaatverandering.
Hoewel de toekomst er somber uitziet, zijn er hoopvolle initiatieven. Verschillende partijen zoeken naar oplossingen voor de crisis. Battaglia reist de wereld over om boeren te helpen zich aan te passen aan de veranderingen in het klimaat.
Hij voorspelt dat over dertig jaar koffie mogelijk zal worden verbouwd in Zuid-Europa, zoals Spanje, Griekenland en Italië. Deze aanpassing kan helpen de koffieteelt te redden, maar de uitdagingen blijven aanzienlijk.
Toch lijkt het bijna onvermijdelijk dat de prijs van koffie zal stijgen. Battaglia pleit ervoor dat welvarende koffiedrinkende landen de boeren financieel ondersteunen. “Een kop koffie kost in Italië 1 euro, waarvan slechts 3 tot 5 procent naar de producent gaat,” legt hij uit.
Deze geringe vergoeding voorkomt dat boeren kunnen investeren in innovatie, wat de problemen verder verergert. Dit zorgt ervoor dat de koffiesector moeite heeft zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.
De prijs van koffie is tussen 2013 en 2023 al met ruim 30 procent gestegen. Tussen 2021 en 2022 steeg de prijs met 8 procent door inflatie, de oorlog in Oekraïne, en stijgingen van energie- en grondstofprijzen.
Er zijn 131 verschillende koffiesoorten, maar momenteel worden vooral arabica en robusta gebruikt. Experts overwegen om nieuwe koffiesoorten te ontwikkelen als mogelijke oplossing voor een deel van de problemen die de koffiesector bedreigen.
Soorten zoals Liberica, Excelsa, en mogelijk Stenophylla worden bekeken als vervangers. Of deze nieuwe variëteiten klimaatbestendig zijn en commercieel kunnen worden verbouwd, moet nog worden getest.
De toekomst van koffie is onzeker, en het is essentieel dat zowel consumenten als producenten samenwerken om duurzame oplossingen te vinden. Alleen door gezamenlijke inspanningen kan de koffiesector zich aanpassen aan de komende uitdagingen.