Marieke Elsinga, recent moeder geworden, heeft op Instagram haar kwetsbare kant laten zien door openhartig te spreken over de online haat die ze regelmatig ontvangt. In plaats van een vrolijke foto van haar kinderen, deelt Marieke een serieus bericht waarin ze oproept om te stoppen met online haat en negativiteit. De impact van deze berichten op haar leven blijkt groter dan veel mensen zich realiseren.
Ze beschrijft in haar post hoe de negatieve reacties haar diep raken, zelfs wanneer ze in de minderheid zijn vergeleken met de positieve berichten die ze ontvangt. “Online haat doet pijn en blijft langer hangen dan positieve reacties,” schrijft Marieke eerlijk.
Ze deelt een specifiek voorbeeld uit haar dagelijkse leven: “Tien lieve berichten in de Q-app, maar dan eentje waarin staat: ‘Pffff, kan die Marieke effe d’r bek houden, word gek van dat getetter.’” Ondanks alle vriendelijke en ondersteunende berichten die ze krijgt, blijft zo’n negatieve opmerking vaak veel langer in haar gedachten hangen.
Net als op de Q-app gebeurt dit ook op Instagram, een platform waar ze actief is en veel contact heeft met haar volgers. “Tien lieve DM’s en dan eentje waarin staat: ‘Dat ze jou op tv laten. Ik zapp altijd weg als ik je kop zie.’” Deze harde en pijnlijke opmerkingen zijn voor haar een constante realiteit. Marieke is echter niet de enige publieke figuur die met dit soort kritiek te maken heeft, en dat benadrukt ze in haar bericht.
Hoewel ze aangeeft zichzelf als een sterk persoon te zien, die met deze kritiek kan omgaan, maakt ze zich vooral zorgen over anderen die met haat te maken krijgen. “Ik maak me niet zozeer zorgen om mezelf, maar meer om jongeren die door hun klasgenoten worden gepest.
Voor hen kunnen zulke woorden een enorme impact hebben,” schrijft Marieke. Ze beseft dat niet iedereen de mentale weerbaarheid heeft om met zulke opmerkingen om te gaan, en dat kan leiden tot diepgaande emotionele schade.
In haar bericht doet ze een dringende oproep aan iedereen om verantwoordelijkheid te nemen voor de woorden die ze online delen. “Stop met online haat. Geef het goede voorbeeld,” roept Marieke op. Ze benadrukt dat het belangrijk is om na te denken voordat je iets plaatst en dat woorden, hoe snel ze ook getypt kunnen worden, een blijvende impact kunnen hebben op degene die ze leest.
De kracht van social media, volgens Marieke, ligt niet alleen in het verbinden van mensen, maar ook in de mogelijkheid om positieve interacties te hebben. “Als we allemaal wat vriendelijker zouden zijn tegen elkaar, zou de wereld – en zeker het online gedeelte – een stuk prettiger zijn.” Deze oproep tot vriendelijkheid en empathie is een krachtige boodschap, zeker in een tijd waarin online haat steeds vaker voorkomt.
Marieke’s openhartigheid over haar ervaringen biedt niet alleen inzicht in de mentale druk die gepaard gaat met bekendheid, maar maakt ook duidelijk dat zelfs de meest succesvolle en sterke personen kwetsbaar kunnen zijn voor de impact van online negativiteit. Haar boodschap is helder: wees aardig, zowel online als offline, en wees je bewust van de gevolgen van je woorden.
Door haar kwetsbaarheid te tonen, hoopt Marieke dat anderen meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van online haat. Haar boodschap om het goede voorbeeld te geven is een oproep die iedereen kan ter harte nemen, zowel in het dagelijks leven als online.