De nazomer trekt zich langzaam terug, en de herfst weersomstandigheden zijn goed voelbaar. Het is nu dinsdagavond en het heeft bijna de hele dag geregend. De lucht is grijs en dreigend, en de regen valt met regelmaat, wat de typische herfstsfeer benadrukt.
Dinsdag begon somber en dit veranderde niet gedurende de dag. De temperaturen schommelden tussen de 14 en 16 graden, wat kenmerkend is voor deze tijd van het jaar.
De hele dag door voelt het fris aan, en de regen zorgt ervoor dat je liever binnen blijft. Vooruitkijkend lijkt de lucht na vandaag iets op te klaren, maar het blijft koel en echt warm wordt het niet. Tot het weekend blijven de temperaturen schommelen tussen de 13 en 15 graden, wat duidelijk maakt dat de herfst zijn intrede doet.
Recentelijk is er een opmerkelijk warmterecord gebroken in Nederland. Op 25 oktober werd in De Bilt een temperatuur van 18,8 graden gemeten, wat het oude record van 18,3 graden uit 1953 overtrof. Dit jaar is voor de zevende keer een temperatuurrecord gebroken.
Ook het landelijke record heeft een nieuwe eigenaar: Westdorpe bereikte 20,3 graden, waarmee het oude record van 19,7 graden, gemeten in Maastricht in 1949 en Ell in 2013, nu achterhaald is. In Woensdrecht en Eindhoven steeg de temperatuur naar 20,2 graden, terwijl Voorschoten net de 20 graden haalde.
Dit oude record was lange tijd een doelwit in de discussie over de opwarming van de aarde. De timing van de nieuwe recorddag is opvallend. Eind oktober waren er in het verleden vaak al warme dagen, maar op 25 oktober werden zulke hoge temperaturen nog nooit eerder gemeten. Ter vergelijking, vorig jaar noteerde men op 28 oktober in De Bilt 20,5 graden, en op 29 oktober zelfs 21,1 graden.
Met de herfst nu in volle gang, lijkt het erop dat de temperaturen verder zullen dalen. We moeten ons voorbereiden op de typische koude dagen van november, die vaak gepaard gaan met harde wind en veel neerslag.
De regenachtige voorspellingen zijn een duidelijke herinnering aan de komst van het herfstseizoen, waarin we ons moeten aanpassen aan veranderlijke weersomstandigheden en kortere dagen.
Een eerste uitbraak van serieuze vrieskou gepland bij GFS voor Oost-Europa rond 12 november. pic.twitter.com/CjqpDDgaYm
— Marc Putto weerkundig strateeg / mediameteoroloog (@Weerprimeur) October 28, 2024
Een paar nachtvorstelijke nachten vanaf het weekend.
Kans op matige! vorst regio’s Oost en Noordoost op perceelhoogte. Goed voor de textuur van de bodems. pic.twitter.com/1m8vyTN1Dl— Marc Putto weerkundig strateeg / mediameteoroloog (@Weerprimeur) October 28, 2024