We houden het liever niet onder ogen, maar het lijkt erop dat onze ouders soms ook een spannend leven leiden, ook al zien we daar normaal niets van.
Je vader kan bijvoorbeeld een schommel op zolder hebben hangen, en je moeder heeft misschien een Satisfyer die ze zo nu en dan moet opladen. Met alle technologie die ouders tegenwoordig gebruiken, kan dit nog weleens voor bijzondere, soms ongemakkelijke, situaties zorgen.
Vooral de combinatie van het gebruik van een smartphone en het enthousiasme om mee te doen aan groepsgesprekken kan voor onvoorziene problemen zorgen.
Iedereen kent wel de familie-WhatsApp-groep, waarin opa’s, oma’s, ouders, broers en zussen gezellig van alles met elkaar delen. Soms krijgen de groepsleden daardoor misschien méér te zien dan ze ooit wilden.
Zo was Rowena Konings op 11 november in Oeteldonk bezig met het verzamelen van bijzondere verhalen, waarbij dit specifieke geval aan het licht kwam.
Een van de aanwezigen vertelde dat een vriend van hem iets had meegemaakt wat velen als hun grootste nachtmerrie zouden beschouwen: zijn moeder had namelijk per ongeluk een naaktfoto van zichzelf gestuurd in de familie-WhatsApp-groep. De schok en het ongemak waren groot, en het is moeilijk om je voor te stellen hoe het volgende familiefeestje eraan toe zal gaan.
Want hoe reageer je als je zoiets meemaakt? Voor ouders en kinderen is zo’n ongelukje bijzonder ongemakkelijk, en het is moeilijk om daarna nog normaal met elkaar te praten zonder in lachen uit te barsten of elkaar juist te vermijden.
Bekijk de video hier:Â
Voor degene die per ongeluk de foto heeft gestuurd, is het vaak niet meer terug te draaien, omdat iedereen de melding waarschijnlijk al heeft gezien. Even snel verwijderen voordat iemand het merkt is dan een illusie.
Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? De technologie is voor veel mensen niet altijd even simpel. Smartphones zitten vol met knoppen en functies die niet iedereen even goed begrijpt, en vooral ouderen hebben soms moeite om deze zonder fouten te bedienen. Een foto sturen in een chat met de verkeerde persoon, per ongeluk een video doorsturen, of – zoals in dit geval – een intieme foto in de familie-WhatsApp-groep plaatsen, kan dan makkelijk gebeuren.
Gelukkig kan een ongelukje als dit vaak wel met humor worden opgevat, al is dat uiteraard afhankelijk van de personen in kwestie. Vaak lachen we erom en maken we er binnen de familie een grap van. Toch blijft het iets wat velen liever vermijden. Het idee dat ouders ook persoonlijke, intieme momenten hebben, is iets wat hun kinderen vaak liever niet onder ogen willen komen.
Dus, mocht je ouders het laatste model smartphone geven of enthousiast aanleren hoe groepsapps werken, wees dan gewaarschuwd: dit soort ongelukken kan gebeuren. Zo’n ‘foutje’ levert vaak hilariteit op voor de buitenwereld, maar voor de betrokkenen kan het een blijvend, oncomfortabel moment worden. Voor veel mensen blijft dit dan ook het ultieme voorbeeld van ‘te veel informatie’.