Koffieliefhebbers, opgelet: er staat jullie iets te wachten. Terwijl de gemiddelde koffiedrinker zich nu al verbaast over de gestegen prijzen in de supermarkt, voorspellen analisten van Rabobank dat de kosten voor jouw dagelijkse kopje troost alleen maar verder omhoog gaan. Waarom gebeurt dit en hoe lang blijft deze trend voortduren? Duik mee in de wereld achter jouw favoriete drankje.

Rabobank-analist Sebastiaan Schreijen geeft aan dat koffieprijzen op de wereldmarkt momenteel ongekend hoog zijn, vooral door tegenvallende oogsten en logistieke knelpunten.
Dit betekent dat producenten meer betalen voor de koffiebonen, waardoor uiteindelijk ook de consument meer zal moeten neertellen in de supermarkt. Hoewel er volgend oogstjaar een lichte daling verwacht wordt in de grondstofprijzen, zal het nog enige tijd duren voordat deze daling de supermarkt bereikt.
In slechts één jaar zijn de wereldwijde koffieprijzen bijna verdubbeld, een ontwikkeling die directe gevolgen heeft voor de prijzen in Nederlandse supermarkten.
Hier steeg koffie het afgelopen jaar gemiddeld met zo’n acht procent, wat duidelijk te merken is aan de hogere prijs voor pads, capsules en traditionele pakken koffie. Deze stijging is volgens experts nog maar het begin van een langdurige prijsverhoging.
Francois Sonneville, eveneens analist bij Rabobank, legt uit waarom de koffieprijzen niet meteen zakken, zelfs al wordt de grondstof weer goedkoper.
De oorzaak ligt in langlopende leveringscontracten en complexe onderhandelingen tussen inkopers en branders, waardoor prijsveranderingen met vertraging zichtbaar worden op het schap. Hierdoor zullen consumenten de komende maanden nog stevig in hun portemonnee moeten tasten voor hun favoriete merk.
Volgens verwachtingen van analisten zal de prijs voor een kilo koffie in de supermarkt binnenkort de grens van twintig euro bereiken. Begin 2024 betaalde je hiervoor nog rond de vijftien euro, wat een forse stijging betekent binnen een relatief korte tijd.
Schreijen benadrukt dat dit bedrag enkel voortkomt uit de stijgende kosten van koffiebonen, maar er komen nog andere kostenposten bovenop, zoals transport, personeelskosten en opslag.
Door deze combinatie van factoren zou het zomaar kunnen dat koffieprijzen richting de vijfentwintig euro per kilo gaan. De huidige situatie heeft nu al geleid tot spanningen tussen supermarkten en producenten, waardoor sommige winkels kampen met lege schappen. Dit gebeurt vooral wanneer fabrikanten en supermarkten niet direct overeenstemming kunnen bereiken over de nieuwe prijzen.
Ook op de werkvloer wordt de impact van de stijgende koffieprijzen inmiddels gevoeld, merkt George Schoof van koffieleverancier MAAS op.
Deze leverancier voorziet zo’n 2500 organisaties van koffie en ziet dat veel bedrijven actief zoeken naar kostenbesparende alternatieven. Organisaties kiezen bijvoorbeeld voor minder luxe koffiebonen of vervangen verse koffie door oploskoffie.
Daarnaast verminderen sommige bedrijven het aantal koffieautomaten, wat verdere besparingen oplevert. Schoof begrijpt deze beslissingen volkomen, want ook bedrijven hebben te maken met beperkte budgetten en zullen ergens concessies moeten doen wanneer prijzen zo hard stijgen.
Hoewel bedrijven genoodzaakt zijn maatregelen te treffen, benadrukt Schoof dat het volledig schrappen van koffie geen optie is in Nederland. In tegenstelling tot sommige Zuid-Europese landen, waar werknemers hun koffie buiten de deur kopen, ziet hij dit scenario in Nederland niet snel gebeuren. Koffie is hier niet zomaar een drankje, maar een diep verankerde traditie op de werkvloer.
Toch hoeft deze ontwikkeling niet alleen maar slecht nieuws te betekenen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een grotere bewustwording rondom het gebruik van duurzame koffie en wellicht zelfs tot nieuwe initiatieven om duurzamer en efficiënter om te gaan met koffieproductie en consumptie.
Wat vind jij van deze ontwikkeling? Is de hoge prijs van koffie terecht en zou jij overwegen om te kiezen voor een goedkoper alternatief? Laat het weten en discussieer mee op onze Facebookpagina!
Bronnen: Mediaflits.nl & Rabobank.nl