Het dagelijks leven in Nederland is in februari gemiddeld 3,8 procent duurder geworden vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Vooral vlees en brood- en graanproducten zijn in prijs gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De inflatie lag in februari hoger dan in januari, toen deze nog 3,3 procent bedroeg. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 1,1 procent vergeleken met januari. Volgens de Europese rekenmethode kwam de inflatie in Nederland vorige maand uit op 3,5 procent, terwijl dit in januari nog 3 procent was. In de eurozone daalde de inflatie juist van 2,5 procent naar 2,4 procent.
Bij de Europese methode om inflatie te berekenen, worden de kosten van wonen in een eigen huis niet meegerekend. Dit zorgt ervoor dat er een verschil is tussen de Nederlandse en Europese inflatiecijfers. Het CBS gebruikt een andere berekening, waarbij ook woonkosten een rol spelen.
Voedingsmiddelen droegen in februari het meest bij aan de inflatiestijging. Voedsel was 3,8 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl de stijging in januari nog 3,1 procent was. Ook recreatie, cultuur en woonproducten zoals meubels werden duurder.
Vooral de prijzen van vlees en brood- en graanproducten stegen fors. Volgens RTL Nieuws was vlees 6,1 procent duurder, terwijl brood en granen met 3,3 procent in prijs stegen. Olieën en vetten werden 9 procent duurder. Melk, kaas en eieren stegen met 3,6 procent in prijs. Groenten en fruit werden respectievelijk 1,4 procent en 1,9 procent duurder, wat een minder sterke stijging is.
Econoom Marten van Garderen van ING gaf eerder aan dat de supermarktprijzen dit jaar waarschijnlijk nog verder zullen stijgen. Hij verwacht een verdere prijsstijging van enkele procenten, vooral bij voedsel. Begin dit jaar voorspelden ook de topmannen van Plus en Jumbo dat boodschappen fors duurder zouden worden. Uit eerdere berichtgeving van Metro bleek al dat veel huishoudens moeite hebben om hun dagelijkse boodschappen te betalen.
De inflatie in Nederland ligt al langere tijd hoger dan het gemiddelde in de eurozone. In februari stegen de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak in Nederland met 7,4 procent op jaarbasis, terwijl deze in de eurozone gemiddeld met 2,7 procent toenamen. Ook andere goederen en diensten werden in Nederland sneller duurder dan in de rest van de eurozone.
De prijsstijgingen van tabak spelen een rol in het inflatiecijfer. Door overheidsmaatregelen om roken te ontmoedigen, zijn de prijzen de afgelopen jaren flink verhoogd. Dit geeft een enigszins vertekend beeld. Niet-rokers ervaren daardoor minder inflatiedruk dan rokers.
Het CBS waarschuwt dat het vergelijken van inflatiecijfers per maand soms een vertekend beeld kan geven. Seizoensinvloeden spelen hierbij een rol. Zo zijn vliegtickets in vakantiemaanden vaak duurder dan buiten het hoogseizoen. Dit zorgt voor tijdelijke prijsstijgingen die niet structureel zijn.
Bron: MetronieuwsÂ