Controleer altijd je kassabon, het kan je geld schelen! Soms lijkt een product in de aanbieding, maar betaal je aan de kassa toch de volle prijs. Foutjes op de bon komen vaker voor dan je denkt. Wat zijn je rechten als de prijs niet klopt? En hoe voorkom je dit soort vergissingen?
Door elektronische prijskaartjes worden prijzen direct aangepast, waardoor minder fouten ontstaan. Toch kunnen er nog steeds bedragen verkeerd worden berekend, vooral bij verse producten of aanbiedingen. Financieel expert Joni Hendrix van PorteRenee benadrukt dat het altijd verstandig is je bon te checken. “Je hebt recht op de juiste prijs,” zegt ze.
Babs van der Staak van de Consumentenbond wijst erop dat fouten vaak voorkomen bij manden met aanbiedingen of kartonnen displays met verouderde schapkaarten. “Let goed op of het juiste product bij het kortingsbordje staat. Soms staat er een ander product en geldt de aanbieding niet,” waarschuwt Hendrix.
Als je een fout ontdekt, kun je altijd terug naar de winkel. Van der Staak: “Je hebt recht op de prijs die op het schap staat. Sommige supermarkten geven je het product zelfs gratis.” Hendrix raadt aan naar de klantenservice te gaan. “Ze zullen je graag helpen. Bij Albert Heijn krijg je het product zelfs eenmalig gratis mee, behalve bij geneesmiddelen, alcohol en babyvoeding. Vraag er wel zelf naar, want niet alle medewerkers kennen dit beleid.”
Ook als je de fout thuis pas ontdekt, kun je nog teruggaan. Er is geen deadline. “Neem je bon en het product mee. De winkel zal de fout meestal vergoeden,” zegt Hendrix. “Als je per ongeluk het verkeerde product hebt gekocht, kun je het vaak omruilen.”
Hoe voorkom je fouten?
- Controleer of de aanbieding echt geldt voor het product dat je pakt. Voordeelverpakkingen zijn vaak uitgesloten. Hendrix: “Het is je eigen verantwoordelijkheid om goed te kijken.”
- Let op kortingsstickers bij producten met beperkte houdbaarheid. Hendrix: “Deze producten hebben een speciale barcode die je moet scannen. Controleer of de juiste korting wordt verrekend.”
- Gebruik een zelfscanner. Hiermee kun je direct zien wat het product kost. Leg kortingsproducten apart in je kar, zodat je bij de kassa kunt checken of de korting klopt.
- Maak een boodschappenlijstje en noteer de aanbiedingen. “Schrijf de aanbiedingsprijs op, zodat je direct ziet of er iets niet klopt,” adviseert Hendrix.
- Loop je bon altijd even na, liefst in de winkel. “Dan kun je meteen actie ondernemen,” zegt Hendrix. “Producten die je wekelijks koopt, zoals pasta of eieren, weet je ongeveer uit je hoofd. Een komkommer wisselt van prijs, maar als een pak crackers ineens 50 cent duurder is, valt dat op.”
Het belangrijkste is om alert te blijven. “Schroom niet om er iets van te zeggen als de prijs niet klopt,” benadrukt Hendrix. “Het is zonde om onnodig geld uit te geven.”
Bron: AD