Ritsen in het verkeer: het klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk voor veel automobilisten een bron van frustratie, misverstanden en gevaarlijke taferelen.

Het principe is even logisch als efficiënt – auto’s voegen om beurten in bij het einde van een rijstrook. Toch verandert een alledaagse verkeerssituatie vaak in een ordinaire machtsstrijd, zoals onlangs weer schrijnend duidelijk werd in een incident met een VW Polo. De videobeelden die inmiddels rondgaan op sociale media, laten zien hoe een verkeerd begrepen verkeersregel kan escaleren in pure chaos.
Het ritssysteem is wettelijk verankerd en bedoeld om de doorstroming van verkeer te bevorderen bij versmallingen. Door om en om in te voegen, blijven files korter en blijft de snelheid beter behouden.
Maar niet iedereen ziet het als samenwerking. Sommige bestuurders denken blijkbaar dat ze verliezen als iemand anders voor mag. En dat leidt tot asociaal gedrag, waarbij elke vorm van verkeersfatsoen overboord wordt gegooid, zoals bij de bestuurder van de VW Polo die zijn frustratie met agressief rijgedrag uitte.
Volgens getuigen begon de chaos toen een bestuurder netjes invoegde zoals de regels voorschrijven. In plaats van dat dit zonder problemen verliep, voelde de inzittende van de Polo zich blijkbaar ‘gesneden’ en besloot deze verhaal te halen.
Met gevaarlijke stuurmanoeuvres wrongen ze zich alsnog tussen het verkeer, waardoor andere weggebruikers abrupt moesten remmen. De situatie die moest zorgen voor vlotte doorstroming, veranderde binnen enkele seconden in een levensgevaarlijke patstelling.
De situatie escaleerde verder toen de Polo abrupt tot stilstand kwam midden op de rijbaan. De bestuurders stapten uit, duidelijk gebrand op confrontatie.
Wat begon als een simpele verkeershandeling eindigde in een bizarre vertoning die niet alleen het verkeer ophield, maar ook potentieel gevaarlijke situaties opleverde voor alle betrokkenen. Andere weggebruikers stonden erbij, keken ernaar en konden niet anders dan wachten tot de woedeaanval over was.
Deze vorm van verkeersagressie is helaas geen zeldzaam verschijnsel. Volgens de ANWB en verkeerspsychologen zijn er steeds meer meldingen van frustratie in het verkeer.
Het gevoel van onrecht, haast en een opgeblazen ego zorgen ervoor dat mensen zich niet langer als weggebruikers gedragen, maar als strijders in hun eigen denkbeeldige race. Dat maakt de weg een stuk gevaarlijker dan nodig is – en het ritsen onnodig beladen.
Het belangrijkste misverstand blijft dat ritsen ‘voordringen’ zou zijn. In werkelijkheid werkt het juist alleen goed als iedereen tot het einde van de rijstrook doorrijdt en daar pas invoegt. Vroeg invoegen lijkt beleefd, maar zorgt juist voor langere files en meer onrust. Wie op tijd rits, doet dat niet uit eigenbelang, maar voor het algemeen belang. Een kleine verandering in mindset zou al een wereld van verschil maken.
Gedrag zoals dat van de bestuurders van de VW Polo bewijst hoe verkeer soms een spiegel is van onze samenleving: vol haast, weinig geduld en een ego dat altijd op de voorgrond moet. Maar de weg is geen plek voor competitie. Het is een gedeelde ruimte waar wederzijds respect en duidelijke afspraken – zoals ritsen – het verschil maken tussen chaos en doorstroming.
Het zou goed zijn als dit incident aanleiding geeft tot meer bewustzijn. Misschien is een extra verkeerscampagne over ritsen op z’n plaats, of strengere handhaving op asociaal rijgedrag. In elk geval is het tijd dat bestuurders zich weer herinneren waarom regels zoals deze bestaan: voor ieders veiligheid en gemak.
Verkeersdeelname is een verantwoordelijkheid, geen gevecht. Zolang mensen blijven denken dat ze ‘winnen’ door voor te dringen of anderen af te snijden, zal het verkeer een stressvolle, gevaarlijke bedoening blijven. Maar het kán anders – als we ons gezonde verstand gebruiken en gewoon even ritsen zoals het hoort.
Iedereen heeft haast, maar niemand heeft baat bij frustratie of gevaar. Dus de volgende keer dat twee banen samenkomen: laat je ego achter in de kofferbak en rits met verstand. Wat vind jij van dit incident? Deel je mening op onze Facebookpagina en praat mee!
Beelden hier:
Bron: Nieuwspauze.nl