De wekelijkse trip naar de supermarkt voelt voor veel Nederlanders als een financiƫle uitdaging. In maart werd opnieuw duidelijk dat de prijzen voor dagelijkse boodschappen blijven stijgen. Gemiddeld waren consumenten 3,5 procent meer kwijt dan een jaar eerder.

Hoewel dat percentage iets lager ligt dan in februari, is het verschil nog steeds merkbaar. Vooral wie regelmatig vlees op het menu heeft staan, merkt dat de portemonnee sneller leeg raakt. En hoewel sommige producten juist goedkoper zijn geworden, blijft het beeld overwegend somber voor de consument.
Uit de recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie op voedingsmiddelen, exclusief alcohol en tabak, stevig blijft doorstijgen.
Waar eerder al werd vermeld dat voeding, drank en tabak samen 7,1 procent duurder zijn geworden, ligt het percentage voor voeding alleen op 3,5 procent. Dit is nog altijd fors hoger dan de 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) als gezond inflatieniveau beschouwt. Daarmee blijft boodschappen doen een pijnpunt voor huishoudens.
Wie graag een biefstukje eet, zal dat inmiddels met een frons op het gezicht in zijn winkelmandje leggen. De prijs voor rund- en kalfsvlees steeg met maar liefst 10,2 procent ten opzichte van maart vorig jaar. Deze stijging komt bovenop eerdere prijsverhogingen in januari en februari, waardoor rundvlees een luxeproduct lijkt te worden. Ook varkensvlees werd flink duurder, al was de stijging van 7,1 procent iets minder heftig dan in de maand ervoor.
Kip, vaak gezien als het goedkopere alternatief voor rood vlees, bleef niet achter. Pluimveevlees steeg met 4,3 procent in prijs, wat weliswaar lager is dan de 5,4 procent van februari, maar toch een serieuze kostenpost betekent voor gezinnen die dagelijks koken. De opwaartse prijsdruk op vlees wordt deels veroorzaakt door hogere kosten voor veevoer, transport en energie, die producenten doorberekenen aan de consument.
Toch was er niet alleen maar slecht nieuws. Verse en gekoelde vis daalde in prijs met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook verse groenten werden goedkoper: een daling van 2,2 procent biedt enige verlichting voor wie gezond en gevarieerd wil eten. Daarmee lijkt plantaardige voeding relatief vriendelijker voor de portemonnee te zijn gebleven in maart.
Ook andere basisproducten lieten een lichte prijsdaling zien. Zo betaalden consumenten 2,1 procent minder voor rijst, 0,1 procent minder voor brood en maar liefst 3,1 procent minder voor eieren. Zulke prijsdalingen zijn wellicht klein, maar ze bieden een sprankje hoop voor huishoudens die op hun uitgaven letten. Toch wegen deze dalingen nauwelijks op tegen de stijgingen in vlees, zuivel en sommige dranken.
Een opvallende uitschieter is koffie. Waar thee met 0,5 procent in prijs daalde, moest voor koffie ineens 13,8 procent meer worden neergeteld. Deze stijging is onder andere het gevolg van tegenvallende oogsten in belangrijke producerende landen en logistieke problemen wereldwijd. Daarmee is het dagelijkse kopje koffie voor velen plotseling een luxe geworden.
Ondanks dat sommige voedingsmiddelen dus goedkoper zijn geworden, is de algemene trend duidelijk: boodschappen blijven duur. En met een inflatieniveau dat nog steeds boven de doelstelling van de ECB ligt, is de verwachting dat prijzen voorlopig niet drastisch zullen dalen. Zeker huishoudens met een lager inkomen voelen de druk, vooral wanneer er regelmatig vlees of koffie op het boodschappenlijstje staat.
Prijzen voor dagelijkse boodschappen blijven stijgen, rundvlees 10 procent duurderhttps://t.co/EY4U0GmxNr pic.twitter.com/4eYBN6TWe6
— RTL Z (@RTLZ) April 8, 2025
De prijsontwikkelingen in maart bevestigen dat het loont om kritisch naar het eigen boodschappenpatroon te kijken. Wie slim wil besparen, doet er goed aan om te letten op aanbiedingen, vaker te kiezen voor plantaardige alternatieven en minder bewerkte producten te kopen. Deze verschuiving kan niet alleen goed zijn voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid en het milieu.
De maandelijkse inflatiecijfers geven een steeds duidelijker beeld van de veranderende supermarktprijzen. Hoewel er kleine tekenen van verlichting zijn, blijft de boodschap helder: boodschappen zijn nog altijd flink duurder dan een jaar geleden. Of en wanneer hier echt verandering in komt, hangt af van internationale markten, energieprijzen en het economische beleid.
Het is duidelijk dat de Nederlandse consument voorlopig alert moet blijven aan de kassa. Slim winkelen en bewust keuzes maken wordt steeds belangrijker. Wat valt jou het meeste op in de supermarkt? Praat mee over jouw ervaring met stijgende prijzen op onze Facebookpagina!
Bron: Rtlnieuws.nl