Zware onweersbuien trokken gisteren over het oosten van Nederland en zorgden op meerdere plekken voor forse overlast. Vooral in Winterswijk kwamen meldingen van stormschade binnen. Een vrouw die het natuurgeweld toevallig aan het filmen was vanuit haar tuin, legde per ongeluk ook vast hoe een grote boom het begaf en met een enorme klap op haar woning viel. De boom ging dwars door het dak heen.
De beelden, die inmiddels veel worden gedeeld op sociale media en WhatsApp, laten zien hoe heftig het noodweer was. Op het moment van filmen zijn windstoten te horen, de regen klettert op de ramen, en dan – vrijwel zonder waarschuwing – kraakt de boom en zakt om. Met een doffe dreun komt hij neer op het dak, dat het gewicht niet kan houden en deels instort.
De vrouw slaakt een gil van schrik. Ze filmt nog even door, zichtbaar geschrokken maar ongedeerd. “Nou, doeg!” zegt ze aan het eind, op een toon waarin verbazing en machteloosheid doorklinken. In de achtergrond is de schade te zien: dakpannen liggen overal verspreid en delen van de dakconstructie zijn zichtbaar naar beneden gekomen.
Voor de bewoners is het flink schrikken geweest, maar gelukkig is er niemand gewond geraakt. Wel is de schade aanzienlijk. Het huis zal de komende tijd niet bewoonbaar zijn. “Dat wordt weer wekenlang klussen voor Hans,” zegt de filmer ironisch. Het is een wrange grap, maar wel typerend voor hoe mensen proberen om te gaan met onverwachte ellende.
In Winterswijk was dit geen op zichzelf staand incident. De veiligheidsregio meldde dat er op meerdere plaatsen bomen waren omgevallen. In en rond het dorp moesten wegen worden afgesloten, waaronder de N318 en de N319. Ook het treinverkeer tussen Zutphen en Winterswijk kwam stil te liggen nadat een boom op het spoor was terechtgekomen. De brandweer had de handen vol aan het verwijderen van omgevallen bomen, het inspecteren van ingestorte daken, en het verlenen van assistentie aan bewoners.
Bij een lokaal weerstation werd een windstoot gemeten van maar liefst 113 kilometer per uur. Dat is extreem hoog en verklaart waarom zelfs stevige bomen bezweken onder de druk. De combinatie van harde wind, verzadigde bodem door eerdere regenval en de volle bladstand van bomen, maakt dat ze bij storm extra kwetsbaar zijn.
Het KNMI had al een weerwaarschuwing uitgegeven in de vorm van code oranje voor delen van het oosten van het land. In Overijssel, Gelderland en Drenthe werden felle buien voorspeld, met zware windstoten, veel neerslag in korte tijd en kans op hagel. Die voorspellingen kwamen helaas uit. In sommige gebieden vielen hagelstenen zo groot als pingpongballen en werden meldingen gedaan van blikseminslag en wateroverlast.
De extreme weersomstandigheden markeerden het einde van een ongebruikelijk warme periode. In Maastricht werd een temperatuur van 39 graden gemeten, en ook in De Bilt werd het record voor de warmste 2 juli sinds 1901 verbroken met 33,8 graden. De combinatie van hitte en naderend onweer leidde tot een broeierige, instabiele atmosfeer waarin het noodweer kon ontstaan.
Rijkswaterstaat en de politie riepen weggebruikers vooraf al op om voorzichtig te zijn en hun reisgedrag aan te passen. Desondanks kwamen op veel plekken automobilisten in de problemen door plotselinge windvlagen en water op de weg.
De vrouw uit Winterswijk is niet de enige die zich geconfronteerd zag met de gevolgen van het noodweer. Ook elders in het land kwamen meldingen binnen van stormschade aan huizen, auto’s en bedrijfspanden. Toch is er ook ruimte voor saamhorigheid: buurtbewoners boden hulp aan elkaar aan, en via sociale media wordt volop meegeleefd.
Bekijk de beelden hier:
Hoewel de rust nu is teruggekeerd en het KNMI code groen heeft afgegeven, is het opruimen nog maar net begonnen. Voor veel mensen, zoals de vrouw met het ingestorte dak, zal deze storm nog lang herinnerd worden.