De ophef rond Linda de Mol en Jeroen Rietbergen lijkt opnieuw een duistere wending te krijgen. Terwijl het stof rond de Voice of Holland-affaire nog maar nauwelijks is neergedaald, duikt er ineens een nieuw – en omstreden – idee op: een schadeclaim tegen het vermeende slachtoffer. Dat plan, geopperd door Bram Moszkowicz in Shownieuws, roept felle reacties op.
Suggestie uit de koker van Moszkowicz
De gevallen strafpleiter Bram Moszkowicz, tegenwoordig Talpa’s ‘huistoga’ en juridisch commentator bij Shownieuws, suggereerde vrijdag dat Rietbergen en De Mol er goed aan zouden doen om een civiele procedure te starten tegen de vrouw die hem beschuldigde van verkrachting. De reden? Imagoschade. Volgens Moszkowicz zou de reputatie van Jeroen zo ernstig zijn beschadigd dat een schadevergoeding gerechtvaardigd is.
Die opmerking valt bij veel mensen totaal verkeerd. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij journalisten en mediakenners. Want hoewel Rietbergen niet vervolgd wordt vanwege gebrek aan bewijs, betekent dat natuurlijk niet automatisch dat het slachtoffer gelogen heeft. De zaak is pijnlijk en complex – en door zo’n stap dreigt er opnieuw een klap te vallen voor de vrouw die het lef had zich uit te spreken.
“Wanneer je echt geen fans meer over wilt houden…”
Voormalig NPO 1-zenderbaas en journalist Ton F. van Dijk is duidelijk in zijn kritiek. Op X (voorheen Twitter) reageert hij fel op het voorstel: “Wanneer je helemaal geen fans meer over wilt houden, luister je naar dit advies.”
Mediacriticus Victor Vlam, tegenwoordig ook regelmatig aan tafel bij talkshows, valt hem bij: “Eens. Je rakelt het opnieuw op, waardoor Rietbergen weer negatief in het nieuws komt. En er is altijd het risico dat hij de zaak verliest, wat in de beeldvorming zal worden uitgelegd als: ‘er is kennelijk toch wat gebeurd’.”
Volgens Vlam is het juridisch gezien misschien een mogelijkheid, maar moreel en mediapsychologisch een rampzalig idee. Juist nu Rietbergen uit beeld is en Linda zich stilhoudt, zou een aanval op het slachtoffer leiden tot een enorme reputatieschade voor beiden.
“Het slachtoffer als dader framen”
Het is niet alleen de suggestie van een rechtszaak die kwaad bloed zet. De manier waarop Shownieuws de suggestie omarmde en Moszkowicz zonder enig kritisch weerwoord zijn pleidooi liet doen, stuit velen tegen de borst. Diverse opiniemakers noemen het programma een “PR-kantoor van de familie De Mol”.
“Het is pijnlijk dat er zelfs wordt gefantaseerd over een factuur aan een jonge moeder die jaren geleden met een trauma bleef zitten,” schrijft een anonieme tv-redacteur op X. “Alsof het al niet zwaar genoeg was, moet zij zich nu verweren tegen het beeld dat zíj schade heeft aangericht. Schandalig.”
De angst leeft dat deze aanpak slachtoffers in de toekomst zal afschrikken om hun verhaal te doen. Want wie wil nog naar buiten treden met aantijgingen tegen bekende personen als de kans bestaat dat je later door dezelfde mensen voor de rechter wordt gesleept?
‘Geld genoeg, goodwill te weinig’
De algemene teneur op sociale media is dat Linda en Jeroen het hierbij moeten laten. “Geld genoeg, goodwill te weinig. Dus wat adviseer je?”, vraagt Ton F. van Dijk retorisch.
Victor Vlam is het daarmee eens: “Precies om die reden zou ik het laten rusten. Ga verder met je leven.”
Toch lijken de signalen uit de omgeving van Linda erop te wijzen dat het duo serieus overweegt om deze juridische route te nemen. Een dure vergissing, zo denken veel mediaprofessionals. Niet alleen voor hun reputatie, maar ook voor de maatschappelijke discussie rond grensoverschrijdend gedrag.
Want als bekende mensen hun vermeende slachtoffers met schadeclaims gaan bestoken, wie durft er dan nog te spreken?
Wat vind jij: is het terecht dat Jeroen Rietbergen een schadevergoeding overweegt, of is dit het zoveelste hoofdstuk in een tragisch mediafiasco? Praat mee op onze Facebookpagina.