Passagiers beschreven angstige momenten waarin ze zich vasthielden “voor hun leven” tijdens een storm op zee. Beelden, vastgelegd door een passagier, laten zien hoe het was aan boord van het cruiseschip Spirit of Discovery toen de storm onverwacht toesloeg en een dodelijk slachtoffer eiste.
Het cruiseschip werd afgelopen november getroffen door een zware storm in de Golf van Biskaje tijdens een reis naar het Verenigd Koninkrijk. Met windkracht 11 en golven die tot 9 meter hoog waren, werd de tocht voor veel passagiers een beproeving.
Nu is er een tussentijds rapport uitgebracht door de Marine Accident Investigation Branch (MAIB), in samenwerking met cruisemaatschappij Saga. Hierin wordt bevestigd dat meer dan 100 mensen gewond raakten door het ruige weer. Van deze gewonden werden acht passagiers naar het ziekenhuis gebracht na de aankomst in Portsmouth. Een van hen overleed later aan zijn verwondingen.
Volgens het rapport, dat de details van het incident blootlegt, verloor het schip rond 12:30 uur GMT op 4 november zijn voortstuwing. Dit veroorzaakte heftig slingeren, wat de situatie aan boord alleen maar gevaarlijker maakte. De combinatie van het verlies aan controle, de krachtige storm en de hevige bewegingen duurde voort tot de volgende ochtend, toen het schip weer verder kon varen.
Tijdens deze chaotische uren voelden passagiers zich gedwongen zich letterlijk vast te houden om niet omver te worden geworpen door de schommelingen. In totaal liepen meer dan 100 passagiers verwondingen op, en het schip zelf raakte ook beschadigd door omgevallen tafels en kapot glas. Na de aankomst in Portsmouth werden de zwaarst gewonde passagiers direct naar het ziekenhuis gebracht, maar helaas stierf één persoon later aan de verwondingen.
Bekijk de video hier:Â
Alan Grisedale, een van de passagiers, filmde hoe gigantische golven tegen het schip beukten. Op een angstaanjagende video, die later met de BBC werd gedeeld, is te zien hoe de zee het schip genadeloos heen en weer slingert. Grisedale beschrijft hoe hij aan het filmen was toen zijn vrouw omver werd geduwd door de onverwachte beweging van het schip.
Op een gegeven moment klinkt een oproep door het schip voor ‘Code Alpha’ – een medisch noodgeval op zee. Verschillende passagiers herinneren zich dat de bemanning hen adviseerde “zittend of liggend” te blijven voor hun eigen veiligheid, aangezien het schip oncontroleerbaar bewoog. Voor de 75-jarige Jan Bendall, die dit angstaanjagende moment beleefde, waren de uren die volgden moeilijk. Hoewel zij en haar reisgenoot in goede gezondheid verkeren, maakte ze zich grote zorgen om oudere passagiers en degenen die in hun hutten opgesloten zaten.
De beelden en verhalen, vastgelegd door bezorgde passagiers, brengen de gevaren en chaos van die noodlottige nacht treffend in beeld. De opvarenden beschrijven het incident als angstaanjagend en chaotisch, waarbij een sfeer van angst en spanning aan boord hing. Tafels, stoelen en glazen vlogen in het rond, en passagiers klampten zich vast aan wat ze konden om niet ten val te komen.
Saga, de rederij die verantwoordelijk was voor de reis, betuigde in een verklaring medeleven aan de familie van de overleden passagier. Als compensatie heeft Saga alle passagiers van deze reis een volledige terugbetaling aangeboden. Het incident blijft een tragische herinnering aan de onvoorspelbare kracht van de zee en de mogelijke gevaren tijdens een ogenschijnlijk ontspannen cruise.