Elektrische auto’s zijn de toekomst, maar dat betekent dat het stroomnet in Nederland nog een flinke upgrade nodig heeft.
De kosten om het netwerk zodanig aan te passen dat je je elektrische auto overal kunt opladen, komen uiteindelijk ook bij de consument terecht. Dit is een belangrijke reden waarom stroomprijzen voorlopig hoog zullen blijven, zelfs wanneer de elektriciteit uit groene, duurzame bronnen komt.
Europese automerken liepen aanvankelijk wat achter op dit gebied. Terwijl zij nog druk bezig waren om bestaande modellen aan te passen voor batterijgebruik, was Tesla al volop bezig met het herontwerpen van elektrische auto’s vanuit een compleet nieuw perspectief. Dit resulteerde in voertuigen die niet alleen elektrisch rijden, maar ook autonoom kunnen opereren.
Autonoom rijden klinkt als een toekomstbeeld, maar de technologie is er al, hoewel wettelijke beperkingen in veel landen de inzet nog beperken.
Bekijk de video hier:
Toch heeft Tesla’s zogenaamde ‘Autopilot’ een indrukwekkend veiligheidsvoordeel: het kan in kritieke situaties razendsnel beslissingen nemen. In een situatie zoals die in deze video was te zien, moest de Autopilot binnen een fractie van een seconde ingrijpen, wat vermoedelijk het leven van een voetganger heeft gered.
Tesla blijft werken aan de mogelijkheden van volledig autonoom rijden, waarbij sensoren en AI helpen om potentiële ongelukken te voorkomen.
Ondanks de regelgeving en discussie blijft de Autopilot-functie één van de opvallende voorbeelden van de technologische vooruitgang in elektrische voertuigen, die verder gaat dan alleen milieuvriendelijk rijden.
Terwijl elektrische auto’s meer gemeengoed worden en Tesla’s ontwikkelingen de norm lijken te veranderen, blijft het belang van een stabiel en toekomstgericht stroomnet voor de energietransitie duidelijk.