en logeerpartijtje op hoog niveau: president Donald Trump verblijft tijdens zijn bezoek aan Nederland niet in een hotel, maar in Paleis Huis ten Bosch, bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president tijdens een staatsbezoek daadwerkelijk bij een vorst thuis overnacht. Op sociale media leidde dit tot allerlei geestige reacties. Sommige gebruikers grapten dat er een kussengevecht op het paleis gaande zou zijn tussen Alex en Donald. Anderen noemden het een diplomatieke sleepover.
De beslissing om Trump op het paleis te laten overnachten wordt in Haagse kringen gezien als een strategische zet. Het biedt ruimte voor informeel overleg, maar ook voor symboliek: de nauwe banden tussen Nederland en de Verenigde Staten worden hiermee extra benadrukt. De president arriveerde volgens planning dinsdagavond rond 19.00 uur en schoof vrijwel direct aan bij het NAVO-diner op het paleis. Daar was een formeel diner georganiseerd voor alle 32 delegatiehoofden en hun tweede man of vrouw die deelnemen aan de top.
Hoewel Trump bekendstaat als een man die weinig slaap nodig heeft, stelt hij wel prijs op comfort. Zijn voorkeur voor fastfood is geen geheim, en ook in Den Haag werd gezorgd voor zijn vaste rituelen: hamburgers en koude blikjes Cola Light. Of hij die daadwerkelijk op zijn koninklijke kamer kreeg, is niet officieel bevestigd, maar het paleispersoneel werd voorafgaand aan zijn komst grondig geïnstrueerd.
Over zijn logeerkamer is weinig bekend. Of hij naast de koninklijke slaapkamer slaapt of elders in het paleis is onduidelijk. Wel is zeker dat hij beschikt over een eigen badkamer en beveiligde voorzieningen. Of koning Willem-Alexander en koningin Máxima hem woensdag in pyjama tegenkomen aan het ontbijt is ook nog maar de vraag. Een fotomoment is wél gepland, waarmee nog eens wordt benadrukt dat de diplomatieke relatie tussen de landen sterk is, zelfs als er onderling soms frictie is.
Die frictie ging in het verleden vooral over defensie-uitgaven. Trump heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over de in zijn ogen te lage bijdragen van NAVO-partners aan hun eigen defensie. Maar tijdens dit bezoek lijkt dat onderwerp van tafel. Onder leiding van gastheer Mark Rutte, die op dit moment ook secretaris-generaal van de NAVO is, is er namelijk een akkoord bereikt: alle lidstaten beloven voortaan 5% van hun bruto nationaal product te investeren in defensie. In veel landen betekent dit een verdubbeling van de uitgaven. Voor Trump is dit een diplomatiek succes en voor de NAVO een duidelijke koerswijziging.
Huis ter Duin in Noordwijk was voorbereid op Trumps komst. De Amerikaanse vlag wapperde fier aan de gevel en het hotel was volledig afgezet voor de veiligheid. Toch ging de president daar niet slapen. Het paleis won het van het luxueuze hotel aan zee. Voor Huis ter Duin is dat een kleine domper, al wordt verwacht dat andere leden van de Amerikaanse delegatie daar alsnog de nacht doorbrengen. En eerlijk is eerlijk: er zijn slechtere plekken om te logeren, met uitzicht op zee en vijfsterrenservice.
Na een korte nacht zal Trump woensdagochtend deelnemen aan de NAVO-vergadering. Deze zal volgens schema maximaal tweeënhalf uur duren. Daarna vertrekt hij direct richting luchthaven om met Air Force One terug te vliegen naar Washington. Uitnodigingen om ook België of andere Nederlandse steden aan te doen heeft hij beleefd afgeslagen. Zijn prioriteit ligt nu bij de situatie in het Midden-Oosten, waar de spanningen tussen Israël en Iran verder zijn opgelopen.
Al met al is het bezoek van Trump aan Paleis Huis ten Bosch bijzonder te noemen. Een slaapfeestje met internationale impact, waarin symboliek, protocol en een snufje fastfood samenkomen in een diplomatiek decor.