#3. Je raakt snel emotioneel uitgeput
Na een intens gesprek, zoals een ruzie met je partner of een emotioneel geladen gesprek met een vriendin, voel je je vaak leeg. Neem na zo’n gesprek de tijd om te reflecteren op je gevoelens en plan hersteltijd in. Ga wandelen, luister naar muziek of lees een boek om tot rust te komen.
#4. Je hebt tijd voor jezelf nodig na drukte
Als empathisch persoon kun je overweldigd raken door de emoties van anderen. Het kan zijn dat je na sociale interacties tijd voor jezelf nodig hebt om op te laden. Geef hieraan toe en neem de tijd om tot jezelf te komen.
#5. Je vindt het lastig om je eigen emoties te plaatsen
Terwijl empathische mensen vaak goed omgaan met de emoties van anderen, kunnen ze soms moeite hebben om hun eigen gevoelens te begrijpen en te uiten. Erken je eigen gevoelens en schrijf ze op om ze beter te begrijpen en structureren. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen je eigen emoties en die van anderen.
Empathie is een waardevolle eigenschap, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen het begrijpen van anderen en het behouden van je eigen welzijn. Als je merkt dat je te empathisch bent en dit negatieve invloed heeft op je leven, overweeg dan om professionele hulp of begeleiding te zoeken om hiermee om te gaan. En ben herken jij je in deze signalen? Heb jij tips voor anderen? Deel ze met ons – en onze lezers, door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen.