Wat dagelijks douchen met je doet
Als je dadelijks onder de douche springt blijf je misschien wel ‘fris’, maar dit kan effect hebben op je algehele gezondheid. Dit heeft alles te maken met wat water (en zeep) wegspoelen, namelijk: oliën en bacteriën. Het lichaam bestaat namelijk niet uit een organisme. Het is een compleet eco-systeem. Het is een nogal eigenaardige verzameling van een bacterie genaamd de microbioom.
Wegspoelen van de bacteriën
Deze microtoom heeft effect op meerdere vlakken wat je gezondheid betreft. Hieronder vallen je immuunsysteem, spijsvertering en metabolisme. Als je doucht was je dus niet alleen de negatieve bacteriën van je lichaam, maar ook de goede. De oliën zijn er daarentegen weer om je huid in goede conditie te houden. Door te vaak te douchen wordt je huid droog, geïrriteerd en rood.
Is een douche overslaan dan ook echt het beste idee?
Dit is niet altijd waar. Als jij bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je veel zweet of dagelijks in de sportschool bezig bent, dan is het wel verstandig om dagelijks te douchen. Toch is zweet alleen niet de reden dat je gaat stinken. De bacteriën die er in oud zweet zitten doen dit voor je. Deze laten gas vrij terwijl ze zelf lekker genieten van de proteïnen en zuren die er op je huid zitten. De stank wordt dus letterlijk veroorzaakt door de scheten van bacteriën. Lekker idee!
Wat is dan het advies?
Twee dagen niet douchen kan een positief effect hebben op je huid en algemene gezondheid. Toch kunnen onaangename geurtjes voor problemen zorgen. Het advies is dan ook om iedere twee dagen met zeep te douchen en de dagen dat je niet doucht jezelf te wassen op de ‘probleemplekjes’.
Bron: Diply
Hoeveel keer per week douche jij? Deel het met ons in de reacties!