De populaire serie Gooische Vrouwen is al jarenlang een favoriet voor veel kijkers. Maar alcoholcoach Nanja van Vliet uit in een opiniestuk in het AD kritiek op hoe de serie omgaat met alcoholgebruik, vooral in het nieuwste seizoen.
Zelf worstelde ze vijftien jaar geleden met een alcoholverslaving en voelde ze zich destijds gespiegeld door de serie. Toch is ze teleurgesteld dat alcohol opnieuw een prominente rol speelt zonder de risico’s ervan te belichten.
Nanja deelt dat Gooische Vrouwen haar destijds confronteerde met haar eigen gedrag. “In die tijd dronk ik vaak, voelde me verschrikkelijk en schaamde me diep,” vertelt ze. De personages in de serie dronken toen ook veel, wat haar gedrag minder afwijkend liet lijken. Vooral de verhaallijn over Claires alcoholverslaving raakte haar: “Het hield me een spiegel voor. Was dit mijn toekomst?” Toch bood het ook hoop, omdat Claires worsteling zichtbaar werd gemaakt.
Met de terugkeer van de serie is Nanja geschokt dat alcohol opnieuw de boventoon voert. “Er wordt samen getoost, eenzaam gezwelgd, en Claire lijkt ‘genezen’, want ook zij doet weer mee. Haar verleden met alcohol wordt slechts vluchtig aangestipt en nergens echt uitgewerkt.” Volgens haar missen de makers hiermee een kans om een serieus probleem aan te kaarten.
Alcoholmisbruik, met name onder hoogopgeleide vrouwen, is een groeiend maatschappelijk probleem. Nanja stelt dat de serie dit probleem bagatelliseert door alcoholgebruik neer te zetten als iets gewoons en gezelligs. “Het schept de illusie dat het normaal is om bij elke gelegenheid te drinken. Dat wijn essentieel is voor een fijn leven. Dat je een loser bent als je niet meedoet.” Ze vindt het zorgwekkend dat zelfs een personage dat een alcoholprobleem had, nu weer gewoon drinkt zonder consequenties te tonen.
Volgens Nanja hadden de makers in 2024 de verantwoordelijkheid moeten nemen om alcoholgebruik in al zijn facetten te laten zien. “Niet alleen de ‘gezelligheid’, maar ook de keerzijde: de risico’s van afhankelijkheid, de sociale druk om mee te drinken en de schaamte die daarmee gepaard gaat.” Dit soort aspecten hadden volgens haar een realistischer beeld kunnen schetsen en misschien zelfs mensen aan het denken kunnen zetten over hun eigen gedrag.
Het bagatelliseren van de gevolgen van alcoholgebruik in entertainment is volgens de alcoholcoach niet onschuldig. Ze wijst erop dat de media een grote rol spelen in de manier waarop mensen omgaan met bepaalde gewoonten, zoals drinken. “Wat we zien in series en films beïnvloedt hoe we gedrag normaliseren. Als een serie als Gooische Vrouwen blijft doen alsof alcohol alleen maar gezelligheid brengt, heeft dat een impact op hoe kijkers ernaar kijken.”
Onlangs kwam de serie ook op een andere manier onder vuur te liggen. Dit keer ging het niet om de inhoud, maar om een filter die in enkele scènes was gebruikt. Veel kijkers vonden het effect storend en lastig te begrijpen, wat tot kritiek leidde.
Desondanks blijft Gooische Vrouwen populair onder het publiek. Voor sommigen biedt de serie escapisme en humor, terwijl anderen zich juist aangesproken voelen door de herkenbare thema’s. Maar voor mensen als Nanja van Vliet is de manier waarop de serie met alcohol omgaat een gemiste kans. “Het had zoveel meer kunnen betekenen als er ook ruimte was geweest voor een realistischere weergave van de problemen die bij alcoholgebruik horen.”
Met haar kritiek hoopt Nanja dat er in de toekomst meer aandacht komt voor de impact van normalisering van alcoholgebruik in de media. Hoewel ze de humor van de serie waardeert, pleit ze voor meer verantwoordelijkheid bij het behandelen van gevoelige onderwerpen. Voor nu blijft het volgens haar vooral een gemiste kans om iets wezenlijks te veranderen.