Hettingers patent dilemma
In 1997 verkreeg ze een patent voor haar vinding. Maar helaas kon ze, vanwege financiƫle tegenslagen, in 2005 de verlengingskosten van $400 niet opbrengen. Haar patent verliep en daarmee ook haar exclusieve rechten. Dit opende de deuren voor anderen om hun eigen draai aan haar uitvinding te geven.
De heruitvinding
En dat is precies wat er gebeurde. In 2014 kwam Scott McCoskery met de ‘Torqbar’, wat in essentie niet veel verschilde van Catherine’s originele concept. McCoskery’s beweegreden? Een manier vinden om niet constant met zijn handen te friemelen tijdens eindeloze werkvergaderingen.
Hettinger’s gemiste kans
Het duurde niet lang voordat de fidget spinner de wereld veroverde. Maar zonder patent of productielijn profiteerde Catherine niet van deze enorme rage. Desondanks bleef ze positief. In een interview met The Guardian in 2017 gaf ze aan blij te zijn dat mensen plezier beleven aan iets wat zij heeft bedacht. Hoewel ze erkende dat de meeste uitvindingen niet lucratief zijn, kon ze het niet helpen zich af te vragen hoe het had kunnen zijn als iemand destijds in haar geloofde en investeerde.
Afsluiting
Het verhaal van de fidget spinner en Catherine Hettinger is een herinnering aan de wispelturigheid van succes. Het laat zien dat zelfs de meest baanbrekende ideeƫn soms op het juiste moment moeten komen om erkend te worden. En hoewel Catherine misschien niet de financiƫle vruchten van haar uitvinding heeft geplukt, heeft ze zeker een blijvende impact op de wereld achtergelaten.
Wat vind jij ervan dat deze dame helemaal niets heeft ontvangen voor haar uitvinding? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!Ā