Boven dit inkomensniveau neemt het geluksgevoel niet evenredig toe met het stijgen van het inkomen. Dit fenomeen wordt vaak omschreven als de “wet van de afnemende meeropbrengst” – een punt waarop extra inkomen minder toevoegt aan ons welzijn. Het lijkt erop dat zodra onze basisbehoeften en een aantal luxes zijn vervuld, factoren zoals relaties, gezondheid en vrije tijd een grotere rol gaan spelen in hoe gelukkig we ons voelen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat geld niet de enige bepalende factor is voor geluk. Persoonlijke omstandigheden, levensdoelen en individuele waarden kunnen sterk variëren. Voor sommigen is een hechte familieband of het realiseren van persoonlijke doelen veel belangrijker dan het inkomen.
Dit bedrag van €60.000 is dus slechts een indicatie en biedt een algemeen beeld van wat onderzoek suggereert over de relatie tussen inkomen en geluk in Nederland. Geluk is een complex en veelzijdig concept, waarbij ieder individu zijn of haar eigen invulling en balans moet vinden. Het is een subtiele herinnering dat, hoewel financiële stabiliteit bijdraagt aan een geluksgevoel, het uiteindelijk de niet-materiële aspecten van het leven zijn die ons werkelijk vervullen.