Wie moeten er opletten?
Een bepaalde groep mensen is extra vatbaar voor de serieuze consequenties van koud weer. Denk hierbij aan mensen met onderliggende aandoeningen, kleine kinderen of oudere mensen. Het is, ook als je de kachel liever niet wil aanzetten, met koud weer dan heel belangrijk dat je in ieder geval toegang hebt tot voldoende warm eten en drinken. Koud weer kan effect hebben op verschillende delen van je lichaam. Ja, dus ook je ‘edele delen’. Dit zijn de meest voorkomende ‘gezondheidsproblemen’ die je kan krijgen door de kou.
1- Winter vagina
De vagina heeft zijn eigen, delicate microbiologisch ecosysteem. Warm douchen, strakke en meerdere lagen kleding en een ontspannen heet bad zijn allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat het ‘tussen de benen’ uit balans raakt. De huid van een winter vagina is rood, geïrriteerd en kan flink jeuken. In ernstige gevallen krijg je last van een bacteriële infectie. Probeer het daarbeneden dus af en toe te laten luchten om klachten te voorkomen.
2- Bloedklontering
Een sterke verandering in de temperatuur zorgt voor stress in het lichaam. Je hele lijf is dan bezig om een constante temperatuur aan te houden. Een van deze reacties is dat je bloed dikker wordt. De kans op een gevaarlijke bloedklonter is in tijdens koud weer dus een stuk groter. Ook omdat de kou ervoor zorgt dat je bloedvaten samentrekken in een poging om je lichaam warmer te krijgen.
3- Incontinentie
Als je het koud hebt dan gaan je bloedvaten meer samentrekken om meer bloed en warmte naar de vitale organen te pompen. Hierdoor gaat je bloeddruk tijdelijk omhoog en je nieren gaan in een soort van ‘overdrive’, waardoor je eerder moet plassen. Helaas is incontinentie hier ook een logisch gevolg van.
4- Stemmingswisselingen
Jup! Koud en donker weer kan je stemming dus wel degelijk beïnvloeden. Dit wordt trouwens in de volksmond winterdepressie genoemd en is iets waar heel veel mensen last van hebben tijdens de koude wintermaanden.
5- Astma
Winter is een relatief gevaarlijke periode voor mensen met astma. Die heeft meestal te maken met de kans op verkoudheid, griep en dergelijke tijdens de winter. Mensen met astma hebben meer kans op overprikkeling van de longen, waardoor er een (gevaarlijke) astma-aanval kan ontstaan.
6- Hartaanval
Word je langdurig blootgesteld aan koud weer? Dan vergroot de kans op een hartaanval. Dit heeft te maken met je hartritme. Als het koud is gaat je hart sneller kloppen om je lichaam warmer te maken, maar als je al hartproblemen hebt dan is de kans op een gevaarlijke hartaanval een stuk groter. Opgelet dus!
7- Droge en pijnlijke huid
Je huid krijgt met koud weer ook flink te verduren. Denk bijvoorbeeld aan droge en gebarsten lippen, een droge huid en een toename van klachten zoals eczeem en psoriasis. Droge lucht is hier de boosdoener van.
Bron: The Sun
Wist jij dat de kou nog voor zoveel problemen in je lichaam zorgt? Deel het met ons in de reacties!