Home Video Expired: Dit zijn de 10 slimste hondenrassen! (en dit de domste)

Expired: Dit zijn de 10 slimste hondenrassen! (en dit de domste)

Het vergelijken van de intelligentie van hondenrassen is een interessante bezigheid. Een hondenpsycholoog heeft een studie gedaan naar hoe slim verschillende hondenrassen zijn, vooral gebaseerd op hoe goed ze bevelen zoals ‘zit’ opvolgen.

Hoe meet je de intelligentie van een hond?

Het is een complexe taak om te bepalen hoe slim een hond echt is. Er zijn veel aspecten van intelligentie bij honden, zoals het uitvoeren van taken, het opvolgen van bevelen of hoe ze sociaal gedragen. De uitdaging in het beoordelen van hondenintelligentie was zo groot dat Yale University in 2013 zelfs een speciaal centrum heeft opgericht, het Canine Cognition Center, om dit nader te onderzoeken.

Een manier om hondenintelligentie redelijk goed te meten, is door te kijken hoe goed ze gehoorzamen. Hondenpsycholoog Stanley Coren heeft hierover een boek geschreven, ‘The Intelligence of Dogs’. Hij maakte een lijst van hondenrassen gerangschikt naar gehoorzaamheid, na gesprekken met 199 hondentrainers. Hoewel trainers over het algemeen het eens waren met zijn bevindingen, benadrukt Coren dat individuele honden kunnen verschillen en getraind kunnen worden om beter te luisteren. Lees de resultaten van het onderzoek op de volgende pagina.

play-sharp-fill