De cijfers liegen niet
Met 122 dichte passages vorig jaar en al meer dan 50 dit jaar, zou je zeggen dat het druk is daarboven. Die asteroïden verschillen enorm in grootte en snelheid, maar zelfs een kleine kan al een flinke klap geven. Wetenschappers hebben hier zelfs een schaal voor: de Torino Impact Hazard Scale. Deze schaal, die loopt van nul tot tien, geeft aan hoe gevaarlijk een naderende asteroïde is.
Hoe zit die schaal in elkaar?
Niveau één betekent: chill, niets aan de hand. Maar bij twee tot vier moet je misschien je verrekijker erbij pakken en de lucht in de gaten houden. Vanaf vijf wordt het spannend. We praten over een internationaal rampenplan-spannend. En acht tot tien? Laten we het zo zeggen, je wilt niet weten wat er dan gebeurt.
Wat als het misgaat?
Hoewel een grote inslag eens in de 100.000 jaar wordt verwacht, waarschuwt onze eigen ruimte-entrepreneur Elon Musk ons: “Een grote rots zal ooit de aarde raken en we zijn niet voorbereid.” Gelukkig zit NASA erbovenop. Met hun Double Asteroid Redirection Test missie hebben ze al aangetoond dat ze de baan van een asteroïde kunnen veranderen. Een stap in de goede richting!
Conclusie: moeten we ons zorgen maken?
Hoewel het allemaal erg spannend klinkt, wordt er hard gewerkt aan oplossingen. Dus de volgende keer dat je een vallende ster ziet, doe een wens dat onze slimme wetenschappers en technologieën ons veilig zullen houden!
Voel je je nu een beetje kosmisch overweldigd? Geen zorgen, hou het gewoon gezellig en denk eraan: het heelal is groot, en voorlopig hebben we nog steeds een plekje onder de zon!
Wat denk jij? Gaan we nog een keer te maken krijgen met een inslag van een komeet of asteroïde die catastrofale gevolgen heeft? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!