In haar biografie van vorig jaar beschreef Maxime Meiland een traumatische ervaring: haar verkrachting, die dertien jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Hoewel ze hoopte op steun en begrip, heeft het vooral veel problemen veroorzaakt. De situatie lijkt nog steeds niet opgelost.
Op 12 september kwam het nieuws naar buiten dat de rechter had bepaald dat Maxime niet hoeft te getuigen in de rechtszaak over haar verkrachting. Haar vermeende verkrachter had geëist dat ze onder ede zou getuigen, in de hoop dat het ware verhaal naar voren zou komen.
Volgens de vermeende dader was er geen sprake van verkrachting, maar een consensuele ontmoeting. Hij beweert dat de gebeurtenissen met wederzijds goedvinden plaatsvonden. Maxime, daarentegen, houdt vol dat ze zonder haar toestemming is verkracht, en de rechter oordeelde in haar voordeel.
De rechter besloot dat de psychische belasting voor Maxime te groot zou zijn als ze gedwongen zou worden te getuigen. Dit argument woog zwaarder dan het recht op een getuigenverhoor, wat betekent dat ze voorlopig niet hoeft te verschijnen voor de rechtbank.
Het nieuws over de beslissing leidde tot een nieuwe wending in de zaak. De vermeende verkrachter heeft namelijk besloten om in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechter. Hij wil dat een hogere rechter het getuigenverzoek opnieuw beoordeelt.
Peter Schouten, de advocaat van de verdachte, stelt dat zijn cliënt zich onrecht aangedaan voelt. Volgens hem is de beschuldiging van verkrachting onterecht, en de weigering om Maxime te laten getuigen is volgens hem een verkeerde beslissing van de rechter.
De vermeende dader benadrukt dat de beschuldigingen van verkrachting ook voor hem een grote psychische belasting vormen. Hij voelt dat hij valselijk is beschuldigd en wil dat dit via een rechtszaak wordt rechtgezet. Zijn strijd om gerechtigheid is dus nog lang niet voorbij.
Schouten vertelt aan Story dat zijn cliënt niet kan begrijpen hoe Maxime kan weigeren te getuigen, terwijl ze volop actief is in de media. Ze blijft zichtbaar op televisie in Chateau Meiland, en ze is actief op social media, wat volgens hem een ander beeld schetst.
Bovendien lanceerde Maxime onlangs een nieuwe misdaadpodcast. Schouten stelt dat dit niet past bij het beeld van iemand die niet in staat zou zijn om voor de rechtbank te verschijnen. Dit zijn redenen waarom zijn cliënt blijft aandringen op een getuigenis.
Verder benadrukt Schouten dat Maxime zelf heeft besloten om aangifte te doen tegen zijn cliënt. Volgens de advocaat moet ze daarom ook geconfronteerd worden met de persoon die ze heeft beschuldigd. Dit zou onderdeel moeten zijn van een eerlijk proces.
De verdediging wil niet alleen Maxime horen, maar ook andere getuigen oproepen. Ze willen mensen ondervragen die informatie hebben over hoe het verhaal van Maxime is verspreid. Daarnaast willen ze bewijs van de schade die zijn cliënt heeft geleden door de beschuldigingen.
Een getuige, een manager van een bedrijf, zou kunnen verklaren dat de verdachte door het conflict met Maxime een baan is misgelopen. Dit voegt volgens de verdediging extra gewicht toe aan de zaak en benadrukt de impact die de beschuldigingen hebben gehad op hun cliënt.