Hoewel sommige mannen te maken krijgen met overtollige haargroei op ongewone plaatsen, hebben anderen juist te maken met kaalheid als gevolg van testosteron. Haargroei volgt een cyclus van groei, rust en uitval. Testosteron kan deze cyclus verkorten op bepaalde plaatsen, zoals de bovenkant van het hoofd, bij mannen die genetisch vatbaar zijn voor kaalheid. Dit verkortingsproces zorgt ervoor dat de haren steeds dunner worden en uiteindelijk nauwelijks zichtbaar zijn.
Verwijderen van dikke haren: knippen, trimmen of laseren?
Wat kun je doen als je te maken krijgt met ongewenste dikke haren in de neus, oren of wenkbrauwen? Dokter Maselis geeft aan dat deze haren daadwerkelijk een functie hebben, zoals het zuiveren van de lucht van stofdeeltjes en pollen of het buiten houden van vuil. Het is dus geen probleem om ze bij te knippen of te trimmen. Een andere optie is laserontharing, waarbij specialisten de pigmentcellen in de haarzakjes verwarmen, waardoor de haarwortel wordt verbrand. Het is echter belangrijk op te merken dat deze techniek alleen effectief is bij donkere haren, omdat lichtere haren te weinig pigment bevatten.
Haren uittrekken met een pincet: geen goed idee
Dokter Maselis waarschuwt echter tegen het uittrekken van haren met een pincet, vooral in de neus. Dit kan namelijk kleine wondjes veroorzaken waarin bacteriën kunnen groeien, wat het risico op puistjes verhoogt. Het is dus beter om deze methode te vermijden en te kiezen voor veiligere manieren om ongewenste haargroei aan te pakken.
Kortom, hoewel de haargroei op onverwachte plaatsen bij mannen een natuurlijk gevolg kan zijn van hormonale veranderingen, zijn er verschillende opties om ermee om te gaan en de ongemakken tot een minimum te beperken. Heb jij nog handige tips om ongewenste haargroei tegen te gaan? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!