Normaal gesproken ga je naar de dokter als je ergens last van hebt. De dokter schrijft dan een recept voor, dat je veilig kunt ophalen bij een apotheek. De arts houdt rekening met verschillende factoren, zodat je het medicijn veilig kunt gebruiken.
Helaas kun je tegenwoordig medicijnen zoals afslankmiddelen, antidepressiva, sterke pijnstillers en zelfs verdovende middelen ook eenvoudig via internet bestellen. Malafide online winkels bieden tegen betaling doktersrecepten aan, waarmee je de medicatie bij je lokale apotheek kunt ophalen. Dit is zorgwekkend en potentieel levensgevaarlijk.
Dat Nederlandse apotheken soms medicatie verstrekken op basis van twijfelachtige recepten, is helaas niet nieuw. Eerdere incidenten tonen aan dat medicijnverstrekking zonder de juiste procedures risico’s met zich meebrengt. Zo raakte een Nederlandse vrouw ernstig vergiftigd door Tramadol nadat de apotheek niet volgens de richtlijnen had gehandeld.
In 2010 werd een apotheker zelfs geroyeerd vanwege banden met de omstreden website Dokteronline. Recent journalistiek onderzoek door Darshan Boerema toont aan dat er nog steeds apotheken zijn die zich niet aan de regels houden.
Vier Nederlandse apotheken—Apotheek Culemborg, Apotheek Kleurrijk, Apotheek Prime en Apotheek Bad Nieuweschans—hebben medicatie verstrekt op basis van recepten van Dokteronline. De patiënten hadden geen fysieke afspraak met een arts gehad.
Bekijk de video hier:
Dokteronline biedt, via buitenlandse artsen, tegen betaling recepten aan. Patiënten vullen online een vragenlijst in en ontvangen zo een recept. Huisarts Jojanneke Kant uit zorgen over deze werkwijze.
“Mensen die een vragenlijst invullen, zijn vaak degenen die ik om een reden geen medicatie geef,” legt ze uit. “Online kun je eenvoudig invullen wat wenselijk lijkt om de medicijnen toch te krijgen, zonder kritische beoordeling.”
Volgens de regelgeving moet een apotheker altijd contact opnemen met de voorschrijvende arts bij twijfel over een recept. Dit geldt voor elk recept, ongeacht de herkomst, benadrukt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).
Darshan besloot de regels te testen en ging in gesprek met één van de apotheken. Hij confronteerde hen met de gebrekkige werkwijze. Dit onderzoek benadrukt de risico’s van online recepten en roept op tot scherpere controles.
Het illustreert hoe eenvoudig het is om via onbetrouwbare webwinkels medicijnen te verkrijgen, zonder veiligheidsmaatregelen zoals bij een regulier doktersbezoek. Het is van groot belang dat apothekers en de overheid alert blijven om onnodige risico’s voor patiënten te voorkomen
Bron