Verwarmen met theelichtjes – werkt het?
50 theelichtjes kosten minder dan vijf euro en oude kleipotten zijn vaak te vinden in de kelder of garage. Het klinkt aantrekkelijk om de stijgende verwarmingskosten te vermijden met deze eenvoudige en vooral goedkope methode. Maar helaas is het niet zo simpel.
Theelichtovens zien er misschien mooi uit en kunnen warmte bieden op de plek waar ze staan, maar dat is het dan ook wel. Een hele kamer, laat staan een huis, verwarmen met kleipotten en theelichtjes is niet haalbaar. Uit een eenvoudige berekening blijkt dat elk theelichtje ongeveer 40 tot 50 watt aan energie produceert. Om een vierkante meter tot 20 °C te verwarmen, heb je tussen de 50 en 100 watt nodig. Theoretisch zou je voor elke vierkante meter een theelichtoven met minstens één of twee theelichtjes nodig hebben. Dat creëert weliswaar een romantische sfeer, maar brengt ook problemen met zich mee.
Het langdurig proberen te verwarmen van een ruimte met zoveel theelichtjes kan leiden tot een verhoogde concentratie schadelijke stoffen in de lucht. Regelmatig luchten is dan ook een must. Echter, de koude lucht die binnenkomt, doet het verwarmingseffect van de theelichtjes teniet. Bovendien kunnen de vlammen gaan flakkeren door de tocht, waardoor het brandrisico aanzienlijk toeneemt.
Theelichtoven als decoratie?
Er is geen twijfel over het gezelligheidsniveau dat een theelichtoven kan brengen. Het is daarom zeker geschikt als decoratie op een salontafel of buitenterras. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Het oppervlak van de kleipot kan opwarmen tot 50 °C. Wie zijn handen wil warmen, moet voldoende afstand houden om lichte brandwonden te voorkomen.
Samenvattend: theelichtovens zien er leuk uit, maar zijn absoluut geen vervanging voor een echte verwarming. Te veel theelichtjes in kleipotten zorgen voor schadelijke stoffen in de lucht en verhogen het risico op brand.