Wat doe je van het kostgeld dat je kind geeft?
Dit kan dus verschillen. Zo droeg ik het af om bij te dragen in de kosten thuis, maar er zijn ook ouders die het kostgeld per maand opsparen en hun kind een zakcentje meegeven als ze het huis uit gaan. Het laatste zie je vooral als ouders het kostgeld betalen zien als leermoment. Inderdaad: dat stukje financiële zelfstandigheid. Dit zie je nog vaker dan dat ouders vragen om een financiële bijdrage voor het huishouden. Hier wordt vaak nog beladen op gereageerd. Je gaat je (minderjarige) kind toch geen geld aftroggelen omdat je voor hem/haar moet zorgen?
Verantwoordelijkheid
Je kind kostgeld laten betalen raar? Je kan dit echter ook anders zien. Natuurlijk zorg je voor je kind en voorzie je deze vanaf baby af aan van alles wat hij nodig heeft. Kleding, luiers, een dak boven het hoofd, een warme douche en een een warm bordje eten… Niet zo gek, want je kind heeft deze zorg ook hard nodig. Dit kan hij/zij niet zelf en dat maakt het jouw verantwoordelijkheid. Logisch!
Eetlust en emotionele schade
Maar er komt een leeftijd dat ze moeten gaan leren om hun eigen boontjes te doppen en dit ergens ook prima kunnen. Ze krijgen werk, vriendinnetjes en de welbekende eetlust die alleen een tiener kan hebben. Tel hier de gemiddelde douchetijd, zooi die je mag opruimen en een vleugje emotionele schade bij op en voilà! Hier heb je alle reden die je nodig hebt om je kind kostgeld te vragen. Al is het bedrag maar hoog genoeg om een fles wijn voor jezelf te kopen.
Hoeveel kostgeld vragen?
Persoonlijk betaalde ik ongeveer 10 procent kostgeld over mijn hele salaris. Dit vond ik meer dan redelijk. Dikwijls ging het dubbele op aan zorgkosten en andere rekeningen aan mijn adres, maar goed: daar had ik dan weer geen benul van. Ik leerde zo wel dat ‘salaris’ niet alleen maar lol en luxe betekende, maar dat er ook dingen van betaald moeten worden. Wat jij je kind aan kostgeld wil vragen is natuurlijk heel persoonlijk. De enige tip die ik mee kan geven is dat je dit af laat hangen van het salaris en de leeftijd.
Verder is er niets mis mee om je kind kostgeld te laten betalen. Of het nu is om te sparen of omdat je het in het huishoudpotje gooit. Sterker nog: ze steken er iets van op waar ze later nog heel veel aan gaan hebben.
Bron: Love2bemama
Laat jij jouw kind kostgeld betalen of heb je jouw kind kostgeld laten betalen vroeger? Deel het met ons in de reacties!