Opwaaiend vloervuil en infecties
In een vervolgonderzoek drie jaar later werd gekeken naar de invloed van opwaaiend vloervuil op de verspreiding van infecties. Hoewel deze studie voornamelijk ziekenhuizen betrof, waar wonden besmet konden raken door opwaaiend vuil, is de relevantie voor huishoudens vooral gelinkt aan het inademen van schadelijke stoffen.
De rol van schoenzolen in ziekteverspreiding
Microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen University stelt echter dat huisdieren, besmet voedsel en onreine handen van koks een groter risico vormen dan besmette schoenzolen. Hoewel ziekteverwekkers via schoenen het huis binnen kunnen komen, is de droge omgeving meestal niet bevorderlijk voor hun groei.
Risico voor kruipende kinderen
Beumer geeft aan dat volwassenen weinig risico lopen om ziek te worden door de ziekteverwekkers onder hun schoenen. Kruipende kinderen, daarentegen, kunnen wel een verhoogd risico lopen vanwege hun nabijheid tot de vloer. Het kan maanden duren voordat ziekteverwekkers uitsterven als er onvoldoende wordt schoongemaakt.
In conclusie, terwijl het dragen van schoenen binnenshuis enige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, zijn ze over het algemeen klein en worden ze overschaduwd door andere, meer prominente besmettingsbronnen in het huishouden. Het blijft echter een persoonlijke keuze, gebaseerd op comfort en hygiënische voorkeuren.
Draag jij je schoenen altijd binnen of niet? Deel jouw mening en ervaringen met ons in de reacties op onze Facebookpagina!Â