1. Water besparen
Een doorsnee toilet gebruikt 3 tot 4 liter water voor een kleine boodschap. Als je één keer per dag in de douche plast, bespaar je jaarlijks tot wel 1.500 liter water. Wie had dat gedacht?
2. Toiletpapier besparen
Nog een voordeel: je spaart ook toiletpapier uit. In Duitsland verbruikt men gemiddeld 134 rollen per persoon per jaar, dus dat tikt aardig aan.
3. Goed voor je huid?
De natuurgeneeskunde maakt gebruik van eigen urine voor de behandeling van huidproblemen. Urine bevat ureum, wat ook in veel huidcrèmes zit, zij het synthetisch geproduceerd. Een argument voor de doe-het-zelvers onder ons, misschien?
Maar, niet alles is goud dat blinkt…
Onder de douche plassen is niet zonder nadelen, zeker als je de badkamer deelt met anderen. Overleggen is de sleutel!
1. Geluid van water en de gevolgen
Mensen met een gevoelige blaas kunnen beter oppassen. Het geluid van stromend water kan ongewenst plasdrang opwekken, een soort Pavloviaanse reactie.
2. Risico op infecties
Bij een blaasontsteking of urineweginfectie is het geen goed idee om in de douche te plassen. Bacteriën kunnen via kleine wondjes in de huid terechtkomen en ontstekingen veroorzaken. Ook blijkt dat zo’n 18% van de vrouwen ongemerkt bacteriën in hun urine heeft.
Een specifieke zorg voor vrouwen, namelijk dat staand plassen de blaasontspanning zou beïnvloeden, is overigens wetenschappelijk weerlegd. Toch iets om over na te denken de volgende keer dat je onder de warme straal staat!
Wie moet nu nog weten dat plassen onder de douche dus eigenlijk gewoon een prachtig idee is? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!