De verplichte ouderbijdrage
De term verplichte ouderbijdrage komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan. Gelukkig kunnen de meeste ouders het bedrag voor school wel ophoesten, maar er zijn er ook heel veel die dit niet kunnen. Een paar jaar geleden konden scholen dan ook dreigen met uitsluiting van uitjes en/of evenementen georganiseerd door school. Sinds 1 augustus 2021 mag dit niet meer. Dit komt dor de wet vrijwillige ouderbijdrage die op deze datum is ingegaan. Wil of kan je het bedrag niet meer missen? Dan hoef je dit niet te betalen. Toch zijn er nog voldoende scholen die druk zetten om de verplichte ouderbijdrage toch van deze ouders los te krijgen. Door bijvoorbeeld talloze herinneringen en/of aanmaningen te sturen.
Hoe zit het dan met de bijdrage?
Een school kan nooit zeggen dat de vrijwillige ouderbijdrage een verplichte bijdrage is. Je kan als ouders zijnde wel (aan het begin van het schooljaar) worden ingelicht over waar deze financiële bijdrage naartoe gaat. De overeenkomst die hieraan verbonden zit moet duidelijk zijn. Zo moet de school te kennen geven dat de bijdrage geen verplichte bijdrage is, maar vrijwillig. De school moet het doel van het geld duidelijk maken in de schoolgids en een school mag nooit nieuwe leerlingen weigeren omdat het bedrag te hoog is voor ouders om te betalen. Let op: als je een overeenkomst vrijwillige ouderbijdrage hebt ondertekend dan moet je wel betalen. Dit is overigens op basisscholen en dergelijke meestal niet het geval.
Ik kan de bijdrage niet betalen. Wat nu?
Geen zorgen! Zoals omschreven is de ouderbijdrage geen verplichte manier van schoolgeld innen, maar vrijwillige. Vraagt de school om het tekenen van een overeenkomst? Geef dan aan dat je moeite hebt met het betalen van het bedrag dat maandelijks van je wordt gevraagd. Je mag op geen enkele wijze gedwongen worden om alsnog geld af te staan.
Ik wil de ‘verplichte’ ouderbijdrage niet betalen
Hoewel je in dit geval ook niet verplicht bent om geld af te staan is het wel zo dat de ouderbijdrage er is om activiteiten en tripjes te plannen die niet onder het normale lespakket vallen. Hoe meer ouders de ‘verplichte’ ouderbijdrage dus gewoon overmaken, hoe beter. Dit betekent namelijk dat alle kinderen (inclusief de kinderen van de ouders met een iets minder dikke portemonnee) gewoon mee kunnen genieten van de leuke dingen die over het schooljaar gebeuren.
Budget
Scholen krijgen helaas ook een geen aanvullend budget om te besteden aan deze activiteiten. Dus hoewel de ouderbijdrage geen verplichte schoolgeld incassering is, maakt het wel een verschil in wat er over een jaar aan leuks gepland kan worden. Je moet dus niets, maar netjes is het natuurlijk wel!
Wist jij dat de ouderbijdrage helemaal niet verplicht is? Deel het met ons in de reacties!