1- Vergeten je handen te wassen bij het wisselen van je tampon
Het is gemakkelijk om tijdens het verwisselen van tampons onderweg of in een haastige situatie te vergeten je handen te wassen. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben, omdat er vaak ziektekiemen op de handen aanwezig zijn die absoluut niet in de buurt van de intieme zone mogen komen. Om infecties te voorkomen is het daarom verstandig om altijd een handdesinfectiemiddel of milde intieme doekjes bij je te hebben of om gebruik te maken van tampons met een inbrenghuls.
2- ‘s Nachts je tampon laten zitten
Een grote fout die je absoluut moet vermijden is het ‘s nachts in laten zitten van tampons. Dit komt doordat conventionele tampons magnesium in het lichaam binden na langdurig gebruik en zo de vaginale flora veranderen. Hierdoor kunnen stafylokokkenbacteriën toxines vormen die het toxische shocksyndroom (TSS) veroorzaken, een infectie die kan leiden tot ernstig orgaanfalen, bloedsomloopstoornissen en zelfs de dood. Daarom wordt aanbevolen om tampons niet langer dan 6-8 uur in het lichaam te laten zitten en ‘s nachts te kiezen voor maandverband.
3- Aspirine nemen tegen menstruatiepijn
Menstruatiepijn kan zo hevig zijn dat pijnstillers de enige uitweg lijken te bieden. Hoewel er in principe niets mis is met het nemen van pijnstillers, is het beter om geen aspirine te gebruiken tegen menstruatiepijn. Aspirine heeft namelijk een bloedverdunnend effect, waardoor bloedingen tijdens de menstruatie verder kunnen toenemen. Er zijn echter andere pijnstillers op de markt die wel geschikt zijn voor het verlichten van menstruatiepijn.
4- Magnesiumtekort
Een tekort aan magnesium kan ondraaglijke menstruatiepijn en zware bloedingen veroorzaken, omdat magnesium helpt bij het samentrekken en ontspannen van spieren. Als er een tekort aan magnesium is, wordt het voor spiercellen veel moeilijker om zich te ontspannen, waardoor krampen ontstaan. Daarom wordt aangeraden enkele dagen voor de start van de menstruatie magnesiumrijk voedsel te eten, zoals volkorenbrood, bananen en zonnebloempitten. Het is echter niet aanbevolen om magnesiumsupplementen te nemen zonder eerst een arts te raadplegen.
5- Altijd dezelfde hygieneproducten gebruiken
Voorheen waren tampons en maandverband de enige opties voor menstruatiehygiëne, maar nu bestaat er een nieuw alternatief: de menstruatiecup. Hoewel sommige vrouwen terughoudend zijn om deze uit te proberen, heeft de menstruatiecup alleen maar voordelen. Het is niet alleen pijnstillend, milieuvriendelijk en op de lange termijn goedkoper, het heeft ook een veel lager risico op het toxisch shocksyndroom, op voorwaarde dat het goed wordt schoongemaakt. Het is dus zeker de moeite waard om het eens te proberen!
Maak jij deze fouten ook tijdens je menstruatie? Deel het met ons in de reacties op Facebook!Â