Kwalificeren als narcist
De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) somt negen criteria op voor NPD, maar het specificeert dat iemand er maar aan vijf hoeft te voldoen om klinisch te kwalificeren als een narcist.
- Groot gevoel van eigendunk
- Onwijs veel bezig met fantasieën over succes, macht, genialiteit, schoonheid en/of ideale liefde.
- De overtuiging dat ze speciaal en uniek zijn en alleen kunnen worden begrepen door, of zouden moeten associëren met, andere speciale mensen of instellingen met een hoge status.
- Behoefte aan overdreven bewondering
- Sterk gevoel van recht
- Interpersoonlijk uitbuitend gedrag
- Gebrek aan medeleven
- Afgunst op anderen of de overtuiging dat anderen jaloers op hen zijn
- Arrogant en hooghartig gedrag
Hoe weet je of in je in een relatie met een narcist zit
1- Je partner was in het begin onwijs charmant
Narcisten kunnen heel charmant overkomen. Het kan zelfs zo zijn dat jullie relatie aanvoelde als een heus sprookje. Je kreeg waarschijnlijk een ton aan complimentjes en voelde je geliefd en gewaardeerd. Dit is echter voor een beperkte tijd en heeft vooral te maken met het feit dat deze persoon je op dit moment nog als ‘goed genoeg’ heeft gezien.
2- Je partner weet ieder gesprek te ‘kapen’ en het om hem/ haar te laten draaien
Een narcist voelt zichzelf onwijs belangrijk. Dit maakt ze ook ‘te druk met zichzelf’ om ook maar een beetje met jou bezig te zijn. Dit betekent dat luisteren ook een dingetje wordt. Ieder gesprek wat je met een narcist probeert te voeren wordt dan ook op magische wijze omgedraaid zodat het over hem gaat.
3- Ze leven op jouw complimentjes
Een narcist lijkt misschien onwijs zelfverzekerd, maar dit zit net iets anders in elkaar. Ze zijn juist onwijs onzeker en hebben constant bevestiging nodig van hun eigen genialiteit.
4- Er is een gebrek aan empathie
Empathie geeft je de mogelijkheid om jezelf te kunnen indenken hoe een ander zich voelt. Het gebrek hieraan is een van de hoofdkenmerken van een narcist. Praten over jouw gevoelens is dan ook zinloos. Een narcist kan zich op geen enkele manier inleven in jouw rotdag, ruzie met een vriendin of dingen die jou kwetsen of boos maken.
5- Ze hebben geen of slechts enkele ‘goede’ vrienden
Een narcist zal regelmatig conflicten krijgen met mensen om zich heen. Als je gaat kijken naar een echte narcist, dan zie je dat deze personen vaak geen of maar weinig goede vrienden hebben. Vriendschappen zijn kortstondig en oppervlakkig van aard.
6- Ze hebben constant iets over je te zeuren
Dit begint waarschijnlijk onschuldig; als een plagerijtje, maar een narcist zal uiteindelijk zo ver gaan in het ‘naar beneden halen’ van zijn partner dat deze er zelf van overtuigd raakt dat er iets mis met hem of haar is. Een narcist voelt zich graag superieur. Door jou naar beneden te halen wordt dit gevoel voor hen alleen maar versterkt.
7- Gaslighting
Gaslighting is een vorm van manipulatie en emotionele mishandeling. Dit is tevens een van de hoofdkenmerken van narcisme. Gaslighting zorgt ervoor dat de waarheid dusdanig wordt verdraaid, dat jij altijd als schuldige uit de bus komt. Dit kan ernstige, emotionele gevolgen hebben.
8- Een narcist heeft altijd gelijk
Een narcist heeft (ten onrechte) altijd het gevoel dat problemen de schuld van iemand anders zijn. Een narcist zal zich dan ook nooit terecht verontschuldigen of zijn ‘ongelijk’ toegeven.
9- Wanneer je aangeeft dat je er klaar mee bent, dan worden ze pas echt vervelend
De relatie verbreken met een narcist is onwijs lastig, want op dit moment worden ze pas echt vervelend. Soms wordt een narcist zelfs agressief, en dit heeft alles te maken met het zelfvertrouwen wat een deuk heeft opgelopen.
Bron: Healthline
Wat is jouw tip voor iemand in een relatie met een narcist? Deel het met ons in de reacties!