Op zoek naar verkoeling: Airco of ramen open in de auto?
Ah, de warmere maanden. Ze brengen ons zonneschijn, ijsjes en het onvermijdelijke dilemma: moeten we rijden met de ramen omlaag en het zalige briesje voelen terwijl onze armen naar de hemel worden getrokken … of zouden we kunnen genieten van het wonder der techniek dat de airconditioning heet en onze huid koel houden terwijl de stoep smelt onder onze banden?
Met stijgende benzineprijzen is het geen wonder dat bestuurders zich afvragen: “Welke optie bespaart me meer geld? Ramen omhoog en de airco aan, of ramen omlaag en geen airco?” Het is tijd om deze prangende vraag te beantwoorden.
De strijd tussen de compressor en de luchtweerstand
Laten we eens kijken naar de twee belangrijkste spelers in deze kwestie. Ten eerste hebben we de luchtcompressor van je auto, die zorgt voor die heerlijke koele luchtstroom. Maar hier is het addertje onder het gras: die compressor slurpt ook wat extra brandstof om te blijven draaien. En dan hebben we de beruchte luchtweerstand. Het is de kracht die onze auto’s ervaren wanneer ze met snelheid door de lucht snellen. Gelukkig zijn moderne auto’s behoorlijk aerodynamisch en verminderen ze die weerstand tot een minimum.
Maar hier komt het interessante gedeelte: wanneer je de ramen van je auto opent, komt er lucht naar binnen die anders over de auto zou stromen. Dit creëert een extra weerstand die er niet was toen de ramen gesloten waren. Het is een beetje zoals een parachute. Wanneer een parachutist zijn parachute opent, vangt hij lucht en creëert hij een enorme weerstand, waardoor hij veilig naar beneden kan zweven. Maar vertrouw me, je wilt geen parachute-effect op je auto, tenzij je wilt dat je motor harder moet werken om dezelfde snelheid te bereiken.
De airco als held in warme tijden
Maar laten we eerlijk zijn, mensen. We zijn hier om af te koelen en te besparen op brandstof. Dus, is het gebruik van de airconditioning echt de moeite waard?
In 2004 voerde de Society of Automotive Engineers (SAE) een onderzoek uit. Ze gebruikten een windtunnel en namen ook temperaturen en voertuigsnelheden in een woestijngebied mee. Ze ontdekten dat rijden met de ramen omlaag een significant negatief effect heeft op de brandstofefficiëntie, meer dan het gebruik van de airconditioner van het voertuig [bron: Hill].
Bij een sedan daalde de brandstofefficiëntie met maar liefst 20 procent wanneer de ramen open waren, terwijl dit bij een SUV slechts 8 procent was [bron: Hill]. Dus ja, de airco is een held in deze warme tijden. Het kan je koel houden terwijl je motor niet extra hard hoeft te werken.
Laat de frisse lucht binnenkomen, maar met mate
Maar laten we eerlijk zijn, het is niet altijd zwart-wit. Soms wil je gewoon die frisse wind door je haren voelen terwijl je over de weg zoeft. En dat is begrijpelijk. Dus hier is het advies: als je op lage snelheid rijdt, zoals in stadsverkeer, kun je best even de ramen openen om van de natuurlijke bries te genieten. Maar wanneer je de snelweg op gaat, is het tijd om die ramen omhoog te laten en je over te geven aan de verleidelijke koelte van de airconditioning.
Dus, beste automobilisten, het antwoord op de vraag “airco of ramen open in de auto?” is een beetje een balans. Maar wees gerust, zelfs met de airco aan, zul je nog steeds wat geld besparen door die kostbare brandstof niet te laten vervliegen door open ramen. Dus geniet van de rit, houd het hoofd koel en laat die airco zijn magie doen terwijl je je weg baant door de zomerhitte.
Bron: HowStuffWorksÂ
Wat doe jij altijd op een warme zomerdag? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina en laat weten wat je vindt!Â