2. Maak gebruik van natuurlijk licht
Zonlicht speelt een cruciale rol bij het instellen van onze interne klok. Probeer daarom zoveel mogelijk natuurlijk licht op te vangen in de ochtend. Maak een wandeling, speel buiten met de kinderen of eet je ontbijt dichtbij een raam.
3. Creƫer een rustgevende avondroutine
Met de wintertijd wordt het eerder donker. Dit biedt een uitstekende kans om een kalmerende avondroutine te creƫren. Denk aan het lezen van een boek, het nemen van een warm bad of het luisteren naar rustige muziek. Voor kinderen kan een vast ritueel zoals een verhaaltje voor het slapengaan, hen helpen te ontspannen.
4. Beperk schermtijd voor het slapengaan
Het blauwe licht dat door telefoons, tablets en computers wordt uitgestraald, kan de aanmaak van melatonine, een slaaphormoon, onderdrukken. Probeer daarom de schermtijd minimaal een uur voor het slapengaan te beperken, zowel voor jezelf als voor je kinderen.
5. Communiceer en leg uit
Kinderen begrijpen niet altijd waarom ze eerder naar bed moeten of waarom het eerder donker wordt. Leg op een eenvoudige manier het concept van wintertijd uit. Door ze te betrekken en te informeren, kun je eventuele weerstand verminderen.
Conclusie
De overgang naar de wintertijd kan in eerste instantie als een uitdaging aanvoelen, vooral voor gezinnen met jonge kinderen. Maar met de juiste voorbereiding en enkele aanpassingen in de dagelijkse routine kan iedereen zich snel aanpassen en genieten van de knusse wintermaanden die voor de deur staan.
Heb jij ook altijd zo een last van de overgang van zomer- naar wintertijd? Deel jouw ervaringen in de reacties op Facebook!Ā