lbert Heijn roept opnieuw een product terug uit de schappen. Dit keer gaat het om bevroren andijvie, waarin een te hoog gehalte van de pesticide tau-fluvalinaat is aangetroffen. Klanten die een zak met deze diepvriesgroente hebben gekocht, wordt geadviseerd deze terug te brengen naar de supermarkt.
De supermarktketen waarschuwt dat een te hoge inname van tau-fluvalinaat kan leiden tot milde gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid. Hoewel de effecten niet ernstig zijn, wil Albert Heijn geen enkel risico nemen en heeft daarom besloten tot een onmiddellijke terugroepactie.
“We begrijpen dat deze terugroepactie mogelijk vragen of zorgen oproept, vooral na de gebeurtenissen met de blauwe bessen uit de diepvries eerder deze week,” meldt Albert Heijn in een verklaring.
“We willen benadrukken dat dergelijke terugroepacties uitzonderlijk zijn en bedoeld om de hoogste voedselveiligheidsstandaarden te waarborgen. Wij nemen continu maatregelen met onze leveranciers in de keten om dit soort situaties te voorkomen. Wij bieden onze oprechte excuses aan.”
De terugroepactie van de andijvie volgt slechts een week nadat Albert Heijn al de kilozakken blauwe bessen uit het vriesvak van het huismerk terugriep. Deze waren besmet met hepatitis A, een besmettelijk virus dat kan leiden tot ernstige maag- en leverproblemen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt het aantal ziekmeldingen in de gaten. Een woordvoerster van Albert Heijn laat weten dat de supermarkt inmiddels al 3000 klantcontacten heeft gehad naar aanleiding van de blauwe bessen-affaire.
“Hiervan zijn er 31 van klanten met klachten. Met de klanten die zich bij ons hebben gemeld, gaan wij in gesprek om de melding met de grootste zorg af te handelen,” aldus de woordvoerster.
Naast de gezondheidsklachten zijn er ook enkele schademeldingen binnengekomen. Klanten die bijvoorbeeld bloedonderzoek moesten laten doen op advies van hun huisarts, moesten hun eigen risico aanspreken. Albert Heijn bekijkt hoe zij deze schadeclaims kunnen afhandelen.
De supermarkt benadrukt dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft. Toch roept het bij sommige klanten de vraag op hoe het kan dat er in zo’n korte tijd meerdere terugroepacties nodig zijn. Sommigen maken zich zorgen over de controle op diepvriesproducten en vragen zich af of er nog meer risico’s zijn.
Op sociale media wordt dan ook volop gereageerd op het nieuws. Veel klanten uiten hun frustratie over de tweede terugroepactie in korte tijd. Anderen geven juist aan het goed te vinden dat Albert Heijn open is over de problemen en actie onderneemt.
Voor nu blijft het advies: heb je een zak bevroren andijvie van Albert Heijn in huis? Breng deze dan terug naar de winkel voor een volledige terugbetaling. Zo voorkomt de supermarkt verdere gezondheidsrisico’s en blijft de voedselveiligheid gewaarborgd.
Bron: Metronieuws