Hormoonverstorende stoffen
Annelies de Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, vindt de resultaten zorgwekkend. “DiBP valt op, omdat deze stof de hormoonhuishouding in ons lichaam kan verstoren.” Jorke Kamstra, docent hormoonverstorende stoffen aan de Universiteit Utrecht, voegt toe: “Bij mannen kan deze stof de productie van het hormoon testosteron verminderen. In dierproeven zijn misvormingen in de plasbuis en het niet goed indalen van de zaadballen gezien. Ook bij mensen zijn er gevolgen voor de voortplantingsorganen gevonden.”
Onbekende stoffen
Nog verontrustender dan DiBP zijn de 300 andere stoffen die in de flessen werden gevonden en die onbekend zijn. De Boer zegt: “We weten niet welke stoffen dit zijn en wat ze doen. Eigenlijk zijn plastics daarmee een soort black box; je weet niet precies wat erin zit.” Kamstra bevestigt dit: “Het kunnen stoffen zijn die geen effect op ons hebben, maar ze kunnen ook schadelijk zijn. We weten het gewoon niet.”
Wat kun je doen?
Wat moet je doen als je zo’n herbruikbare drinkfles hebt? Stichting Tegengif raadt aan om een fles te kopen die niet van plastic is, of om je plastic fles niet meer in de vaatwasser schoon te maken.
Doe jij je drinkbekers wel in de vaatwasser? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina.