Wat die nieuwste studie zegt
Laatst in Amsterdam (jawel, ons eigen Mokum) onthulde het European Society of Cardiology Congress enkele alarmerende feitjes. Jongeren die zich regelmatig overgeven aan slaapconcerten – en eigenlijk symptomen hebben van slaapapneu – lopen een verhoogd risico. Wat denk je? Ze hebben 60% meer kans op een beroerte in hun midlife crisisjaren vergeleken met stille slapers.
Wat zijn de cijfers?
Laten we duiken in de details van deze 10-jaar durende studie. Van de 766.000 jonge Amerikaanse volwassenen die werden onderzocht, had een verrassende 7500 slaapapneu. Het shockerende? Velen van hen hadden geen flauw idee van hun nachtelijke avonturen.
Waarom negeren we snurken?
Je zou denken, met zoveel op het spel, we zouden hier meer aandacht aan besteden. Maar nee, we wuiven het vaak weg als een vervelende, maar onschadelijke gewoonte. Zelfs de big brains, zoals hoofdonderzoeker en Stanford-professor Sanjiv Narayan, geven toe dat we het vaak onderschatten. Tijd om wakker te worden, mensen! (Letterlijk en figuurlijk)
Snurken = ♥️-alarm
Zien we snurken als een onschuldige ergernis? Zeker. Maar, artsen moeten het zien als een regelrechte waarschuwing voor je hart, zo blijkt uit deze studie. De logica? Wel, als je snurkt door slaapapneu, krijgen je longen het zwaar. Je ademhaling wordt belemmerd, je hart krijgt een work-out en niet op een goede manier.
Wat nu?
Dus voordat je je snurkende partner (of jezelf) naar de logeerkamer verbant, overweeg een bezoekje aan de huisarts. Het kan meer zijn dan een onschuldig snurkje en je gezondheid is altijd de moeite waard.Laten we die ‘buzz’ rond snurken serieus nemen. We lachen erom, maken er grappen over, maar er is misschien meer aan de hand. Tijd om de stilte te omarmen en ons hart een plezier te doen. Slaap lekker! (En stil) 🌙😴
Bron
Ken jij ook een jonge snurker? Vergeet dit artikel dan niet te delen via onze Facebookpagina!