1- Let op giftige planten
Maak je tuin huisdiervriendelijk door giftige planten te vermijden.
Hoewel katten en honden vleeseters zijn, knabbelen ze soms uit nieuwsgierigheid of spijsverteringsproblemen aan planten. Helaas zijn veel populaire tuinplanten giftig voor dieren, vooral jonge dieren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende planten die giftig zijn voor kleine en middelgrote dieren en die vergiftiging of zelfs de dood kunnen veroorzaken:
Giftige planten voor katten:
Azalea
Blauwe wingerd
Klimop
Taxus
Engelentrompet
Vingerhoedskruid
Laburnum
Hortensia
Laurierkers
Levensboom
Lelietje-van-dalen
Narcis
Rododendron
(deze lijst is niet volledig)
Giftige planten voor honden:
Blauwe wingerd
Buxus
Kerstroos
Klimop
Taxus
Engelentrompet
Vingerhoedskruid
Laburnum
Vlierbes
Hyacint
Levensboom
Lelietje-van-dalen
Narcis
Oleander
Rododendron
Bieslook
Tulp
(deze lijst is niet volledig)
2- Potentieel gevaarlijke voorwerpen
Voor dartelende dieren kunnen een hete barbecue, vergeten heggenscharen, harken of bloemendraden snel tot ernstige verwondingen leiden. Om een huisdiervriendelijke tuin te creëren, moeten stroomkabels zo worden gelegd dat honden of katten er niet ongemerkt op kunnen bijten.
3- Gevaarlijke hekken
Tuinschermen bieden bescherming om te voorkomen dat huisdieren de straat op rennen. Als ze echter verkeerd geïnstalleerd of defect zijn, kunnen ze een gevaar worden. Tuinhekken moeten hoog genoeg zijn, ongeveer twee tot drie keer de hoogte van de hond. Grote openingen waarin het dier vast kan komen te zitten, moeten worden vermeden, evenals de ruimte tussen de omheining en de huismuur of schuur. Prikkeldraad moet vermeden worden, omdat het dieren kan verwonden. Elektrische hekken moeten ook niet te laag worden geïnstalleerd, omdat dit voor kleinere honden en andere dieren kan leiden tot een hartstilstand.
4- Vogelbad en voederstation
Vogelbaden en vogelvoeder zijn goed voor de vogeldiversiteit in de tuin, maar moeten correct worden geplaatst om te voorkomen dat vogels gemakkelijke prooien worden voor katten.
5- Dodelijke drinkplaatsen
Regentonnen moeten altijd worden afgedekt om dieren veilig te houden. Als deze dieren per ongeluk in de ton vallen, kunnen ze er niet uit klimmen door de steile, gladde wanden. Hetzelfde geldt voor zwembaden met een hoge rand. Het is het beste om een houten plank aan zwembaden te bevestigen als klimhulp, zodat dieren die erin gevallen zijn niet hoeven te verdrinken.
6- Giftige stoffen
Veel tuiniers zijn zich er niet van bewust hoeveel gifstoffen er in hun tuin aanwezig zijn, zoals rattengif, slakkenkorrels, meststoffen en onkruidverdelgers. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige diarree of chemische brandwonden veroorzaken bij huisdieren en wilde dieren. Bewaar uw “tuinapotheek” altijd op een ontoegankelijke plaats en leeg water dat meststoffen bevat om te voorkomen dat katten ervan drinken.
7- Valpartijen
Kelderschachten, afvoeren en goten kunnen gevaarlijk zijn voor kleine dieren. Om dit te voorkomen, moeten steile schachten in de tuin worden afgedekt met een fijnmazig scherm. Wees ook voorzichtig met automatische schuifdeuren of garagedeuren, vooral als deze langs heggen lopen waar egels en andere wilde dieren zich kunnen verschuilen. Katten kunnen in paniek raken als een garagedeur plotseling opengaat, dus zorg ervoor dat er geen dieren in de gevarenzone zijn.
Bron: Heftig.de
Wist jij van deze verborgen gevaren voor dieren in je achtertuin? Deel het met ons in de reacties op Facebook!