Dr. Andrew Huberman van de Universiteit van Stanford heeft onthuld wanneer het beste moment is om uiteindelijk naar bed toe te gaan. Op Twitter schrijft hij: “Komt je middagdip in energie (hoe mild of ernstig ook) voor om 14.30 uur, 15.00 uur? Let daar een een paar dagen op.”
Middagdip en bedtijd
“Uitgaande van geen grote veranderingen in de nachtrust of het eten van een bijzonder grote lunch etc, is de kans groot dat je ideale bedtijd zes tot zeven uur na die dip ligt.” Slaappatronen worden geregeld door de natuurlijke klok van het lichaam. De term verwijst naar de fysiologische veranderingen die ervoor zorgen dat je je alerter of slaperiger voelt. In de ochtend bijvoorbeeld maakt het lichaam hormonen aan die je wakker maken als reactie op zonlicht.
De dip
Maar naarmate de dag vordert, komen er andere chemische stoffen vrij die kunnen leiden tot een vermoeid gevoel, de zogenaamde postprandiale dip. Oftewel: De middagdip. Dr. Huberman gelooft dat de sleutel om te weten wanneer je moet slapen, kan worden gevonden door in de gaten te houden wanneer deze dip optreedt.
Wanneer slapen?
Als je je rond 15.00 uur moe begint te voelen, moet je volgens zijn theorie ernaar streven om tussen 21.00 en 22.00 uur in slaap te vallen. Max Kirsten, een slaapexpert bij de Hypnotherapy NLP Wellbeing Clinic in Londen, vertelde het Britse The Sun dat je ideale bedtijd afhangt van het feit of je een vroege vogel of een nachtbraker bent.
Ochtend- of avondmensen
Idealiter ga je zeven tot acht uur voordat je ‘s ochtends wakker moet worden naar bed. Als het kan elke nacht op dezelfde tijd, want regelmaat is de sleutel. Omdat we niet allemaal hetzelfde zijn, varieert onze slaapbehoefte. Hierdoor is er geen pasklaar antwoord op ‘wanneer je het best naar bed kan gaan’. Zo zijn ochtendmensen vroeg op, maar moeten veel vroeger naar bed. Nachtuilen zijn beter halverwege de ochtend en gaan daardoor later naar bed. Je kunt je chronotype niet veranderen, maar de wereld is afgestemd op het waakslaappatroon van ochtendmensen. Wat best lastig is.
Wat moet je sowieso in acht houden?
Leer luisteren naar je lichaam. Natuurlijke slaap gebeurt zonder stimulerende middelen. Alcohol, cafeïne, blauw licht van elektronica en schermen ‘s nachts tasten allemaal de slaapkwaliteit aan. De aanbevolen zeven tot negen uur slaap krijgen is van vitaal belang om je hersenen te ondersteunen en gezond te blijven.
Bron: The Sun
Welk tijdstip ga jij meestal naar bed toe? Deel het met ons in de reacties op Facebook!