Proetjes, een erfelijke kwestie
Hoewel je niet wordt geboren met proetjes, zijn ze wel erfelijk bepaald. Ze worden geassocieerd met een gen genaamd MC1R. Dat gen is een grappenmaker, want het bepaalt niet alleen de kleur van je ogen en haar, maar ook de hoeveelheid melanine die je lichaam produceert en welke kleur dat heeft. Als dat gen in actie schiet, maakt je lichaam meer eumelanine aan, wat bijvoorbeeld zorgt voor donker haar en een betere bescherming tegen de zon. Is het gen wat lui, dan wint pheomelanine het, met blond haar en een hoge kans op proetjes als gevolg.
Rood haar zonder proetjes
Nu denk je misschien: “Ah, maar dan hebben alle roodharige mensen proetjes!” Eh, nee, niet helemaal waar. Niet alle vrouwen met rood haar, ook wel gingers genoemd, hebben automatisch proetjes. Het gen MC1R maakt graag uitzonderingen en houdt ons graag op ons puntige tenen.
Sproetjes bomvol melanine
Even wat biologieles: sproeten zijn niets meer dan kleine stukjes huid met een hoge melanineconcentratie. Melanine is dat goedje dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, ogen en haar. Het maakt bepaalde delen van je huid donkerder, als een soort natuurlijke parasol. Bij sommige mensen is dit pigment gelijkmatig verdeeld over de huid, terwijl het zich bij anderen juist opstapelt en zich manifesteert als proetjes.
De zon doet de truc
Melanine is ook verantwoordelijk voor het gedrag van onze proetjes. Als je proetjes hebt en je gaat de zon in, worden ze gewoon een paar tinten donkerder. Als de zon weer achter de wolken kruipt, vervagen ze weer. Dus als je jezelf ineens met een sproetjesfestijn geconfronteerd ziet tijdens de zomer, en daarna weer niet in de winter, dan weet je hoe dat komt!
Proetjes: een fenomeen om van te houden!
Nu je deze feitjes kent, kun je je verwonderen over die schattige sproetjes op je gezicht. Ze zijn misschien niet aangeboren, maar oh zo charmant. En wie weet, misschien ben jij wel gezegend met een gen dat MC1R heet en kun je de zomer doorbrengen met een prachtige sproetenshow!