Kan dat uurtje minder slaap kwaad?
Eén uur slaap inkorten op een nacht klinkt op het eerste gezicht misschien niet zo schadelijk voor de gezondheid, zegt Michael Awad, MD, hoofd slaapchirurgie bij Northwestern Medicine in Chicago. Maar het verloren uur kan aanzienlijke gevolgen hebben, vooral voor de velen onder ons die minder slapen dan de aanbevolen zeven tot negen uur, legt Dr. Awad uit. De tijdsverandering kan ook blijvende effecten hebben op de biologische klok van je lichaam na de eerste nacht dat de klok weer vooruitgaat. Je krijgt dan een beetje een jetlag idee.
1- Slaaproutine
Om een gezonde slaaproutine op te bouwen, probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, gebruik je bed alleen voor slaap (en eventueel seks). Zorg dat je aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht komt. Zo heb je een stuk minder last van de overgang.
2- Begin de dag met zonlicht
Hoewel enige vertraging in het slaapritme na de zomertijd onvermijdelijk is, kan je natuurlijk zonlicht gebruiken om uw lichaamsklok zo goed mogelijk af te stemmen op de zonneklok. Zo ben je sneller gewend aan het uurtje slaap minder.
3- Zet alle klokken de avond ervoor al vooruit
Grappig trucje: Als je al jouw klokken de avond van te voren al vooruit zet, dan neem je jezelf eigenlijk al een beetje in de maling. Je zal een uurtje eerder gaan slapen bijvoorbeeld, omdat je denkt dat het later is. Zo is het tijdsverschil de volgende ochtend niet zo ingrijpend en sta je waarschijnlijk uitgerust op! Fijn.
Bron: EverydayHealth
Wist jij al dat je jouw lichaam goed kan voorbereiden op de zomertijd? Deel het met ons in de reacties op Facebook.